Дії поліції у ході подій 9 травня в містах України повинні бути ефективно та неупереджено розслідувані

Дії поліції в ході подій 9 травня у Києві, Дніпрі та інших містах викликають багато питань, на які повинні бути надані якнайшвидше вичерпні відповіді. Повідомлення про застосування надмірної сили з боку поліції щодо представників ОУН мають бути ретельно розслідуваними.

У інших містах України також відбулись сутички. За повідомленнями МВС, розпочато службове розслідуваня щодо дій поліції у Дніпрі, а також розслідування дій цивільних осіб. Це важливий крок і розслідування має відбуватись прозоро та неупереджено, а всі причетні до неправомірного застосування сили, мають бути притягнені до відповідальності.

«В разі необхідності застосування сили з боку поліції для забезпечення правопорядку, вони мають дотримуватись низки вимог. Серед іншого, застосування сили має бути обгрунтованим (інакше це свавільне застосування сили) і мінімально необхідним для досягнення необхідної мети. Ми стурбовані заявами, що ці вимоги не були дотримані. Зокрема, є відео, що показує побиття представником поліції людини, що лежить на землі, що є саме по собі є перевищенням допустимого застосування сили», – заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Слідство має встановити всі факти, пов’язані із сутичками 9 травня в різних містах України, дати відповідну кваліфікацію та притягнути винних до відповідальності.

Довідково

9 травня у Києві та інших містах україни відбулась низка акцій на вшанування пам’яті загиблих під час ІІ Світової Війни. Акції супроводжувались сутичками та застосуванням сили з боку різних груп та поліції.

За повідомленнями ЗМІ, у Києві, 9 травня представник ОУН через соціальні мережі закликав прихильників зібратись біля станції метро Арсенальна, аби зупинити ходу «Безсмертний полк». Близько 5 години ранку поліція блокувала офіс ОУН. За словами очевидця, колона акції «Безсмертний полк» пройшла повз офіс близько 10.30 -11 ранку. За свідченнями, люди з числа прихильників ОУН почали кидати димові шашки, картоплю, фарбу в сторону демонстрантів, але більшість потрапили в поліцію, що розташовувалась ближче. Поліція розпочала «штурм» офісу і через 40 хвилин прорвалась всередину. Було затримано щонайменше 27 людей. Частину людей, за свідченнями представників ОУН, було затримано безпосердньо в офісі, іншу частину на вулиці. Також, за свідченнями, протягом тривалого часу до затриманих не допускали адвокатів.

Майже всіх затриманих було звільнено через декілька годин. Згідно з інформацією наданою представником ОУН, щодо одного із затриманих (доброволець батальйону ОУН, біженець з Білорусі), 11. 05 буде обиратись запобіжний захід. 12 представників, із числа затриманих були вимушені звернутись за медичною допомогою в наслідок отриманих при затриманні тілесних ушкоджень, 3 залишаються в лікарні. Представники організації готують відповідні позови в ГПУ.

МВС заявило, що причиною блокади офісу були публічні заяви представників ОУН про наміри запобігти проведенню маршу.

Після проведення цих дій з’явилося безліч повідомлень у ЗМІ про численні порушення з боку поліції. У тому числі застосування надмірної сили, недопуск адвокатів. Прес-служба Національної поліції повідомляє, що під час сутичок 9 травня тілесні ушкодження отримали також декілька поліцейських.

Події у Дніпрі також відзначилась сутичками між учасниками акцій та використанням сили з боку поліції.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про відсторонення від виконання обов’язків низки представників поліції у Дніпрі,  а також початок службового розслідування дій поліції. Розпочато також розслідування щодо дій цивільних осіб.

1 хв
та регулярно отримуйте інформацію про права людиини в Україні та світі
3 хв
Стати прихильником