Десятки тисяч насильницьких зникнень у всьому світі не мають лишатися безкарними

Сьогодні Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

Юридичний термін «насильницькі зникнення» може здаватися не дуже зрозумілим, але людські історії прості та страшні водночас: люди раптово зникають зі своєї громади та родини, і ніхто не може їх знайти. Представники держави (поліція, військові, спецслужби чи будь-хто, хто діє від її імені) викрадають людей на вулиці чи з дому, а потім заперечують це чи відмовляються повідомляти про їхнє місце перебування. Таке викрадення вважається злочином згідно міжнародного права.

«Насильницьки зниклих» людей часто так ніколи і не звільняють, а їхня доля лишається невідомою. Жертви часто зазнають тортур і перебувають під загрозою вбивства. Вони знають, що родичам невідомо, де їх утримують, тому дуже мало шансів, що їх хтось знайде. Навіть якщо стається диво – і цих людей звільняють, отримані фізичні та психологічні травми лишають болючі шрами на іхніх тілах та пам’яті.

За останні десятиріччя відбулися певні позитивні зрушення. Щороку сотні тисяч активісток та активістів Amnesty пишуть листи родинам зниклих людей та вимагають від урядів знайти їх. У 2010 році була прийнята Міжнародна конвенція про захист усіх осіб від насильницьких зникнень. На сьогодні її підписали 94 держави, а ратифікували 44. Україна також підписала та ратифікувала цю конвенцію.

Читати: Доповідь «Тебе не існує. Свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України»

Насильницькі зникнення у Сирії

Сьогодні Amnesty опублікувала звернення  до сторін сирійського конфлікту, закликавши розкрити інформацію про долю та місце перебування десятків тисяч людей, насильницьки зниклих чи викрадених протягом 6 років що минули від початку кризи у 2011.

За даними сирійської мережі з прав людини (SNHR), починаючи з 2011 року 75 тисяч людей стали жертвами насильницьких зникнень у Сирії.

Серед жорстокості та кровопролиття сирійського конфлікту, складне становище тих, хто зникли після арештів з боку влади чи були затримані збройними групами, є трагедією, яку значною мірою ігнорують на міжнародному рівні. Десятки тисяч сімей у відчаї намагаються дізнатися про долю своїх зниклих рідних,

– коментує Філіп Лютер, директор Amnesty International з досліджень та адвокації на Близькому Сході та у Північній Африці.

Зокрема, Росія та США повинні використовувати свій вплив для тиску на сирійський уряд та збройні групи, вимагаючи надати незалежним спостерігачам доступ до місць позбавлення волі, з’ясувати імена та місця перебування ув’язнених осіб і дозволити всім затриманим спілкуватися з рідними.

Мистецтво проти насильницьких зникнень

Також сьогодні у Бейруті Amnesty відкриває художню виставку  під назвою «Десятки тисяч», мета якої – привернути увагу до проблеми насильницьких зникнень  та дати змогу висловитися родинам жертв.

У галереї «Станція Бейрут» будуть представлені предмети, що належали «насильницьки зниклим» чи викраденим людям, вірші поетів, що описують їхній досвід перебування у сирійських в’язницях та колекція портретів ув’язнених жінок, створена сирійською художницею Аззою Абу Ребі.

Photo credits: tensofthousands.amnesty.org, solucionpolitica.net

БЛОГ: Звільнені! 13 осіб звільнено з-під таємного тримання під вартою в Україні
05.09.2016
Україна: Влада повинна здійснити ретельне розслідування після того, як 13 осіб нещодавно звільнили з-під таємного тримання під вартою