Депортація Алі Феруза до Узбекистану припинена, але він лишатиметься під вартою – можливо, надовго

Коментуючи вчорашнє рішення Московського міського суду призупинити депортацію до Узбекистану журналіста Худоберді Нурматова (відомого під псевдонімом Алі Феруз), заступник директора Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв заявив:

«Призупинення депортації Алі Феруза до Узбекистану, де він може зіткнутися з реальною загрозою переслідувань і тортур, і де гомосексуальні стосунки між чоловіками є злочином, – це позитивний крок.  Але рішення залишити його під вартою, незважаючи на заяви журналіста про побиття силовиками, просто ганебне. Алі Феруз не вчинив жодного злочину, але його можуть позбавити волі на місяці або навіть роки – доки Європейський суд з прав людини не прийме остаточне рішення у його справі».

Алі Феруз поскаржився, що в минулий вівторок після судового засідання пристави побили його і застосували до нього електрошокер. Він продемонстрував свої синці  в суді після закінчення засідання. Проте суд проігнорував ці звинувачення.

«Російська влада повинна негайно звільнити Алі Феруза. Вони повинні забезпечити його фізичну безпеку і ефективний захист від насильницького повернення в Узбекистан», – додав Кривошеєв.

Московський міський суд у вівторок, 8 серпня, скасував рішення про примусове повернення Алі Феруза до Узбекистану. Однак він ухвалив, що Алі має лишатися в ув’язненні до розгляду його справи Європейським судом з прав людини.

Затримання шукачів притулку або мігрантів, чий статус не врегульований, може використовуватися тільки у виняткових випадках і на короткий час. Це має відбуватися тільки у разі потреби і з пропорційною законною метою – запобігання спробі втечі, перевірка особи або забезпечення дотримання порядку депортації.

Росія: Активістку оштрафували за репост статей про ЛГБТКІ у Facebook
27.10.2017
Зловживання Росії правом вето в РБ ООН стало еквівалентом зеленого світла для воєнних злочинів.
25.10.2017
В Узбекистані після 11 років ув’язнення звільнили Еркіна Мусаєва
23.08.2017
Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова