День семидесяти судів: У Криму пройшла нова хвиля переслідувань кримськотатарських активістів.

Понад 70 судів над кримськотатарськими активістами відбулись в понеділок, 18 грудня, на території Кримського півострова — в Сімферополі і Джанкої, Алушті і Білогірську, Судаку, Кіровському, Красногвардійському та Совєтському районах. Всіх активістів судили за участь в одиночних пікетах, які відбулись 14 жовтня з вимогами припинити репресії, — правоохоронці розглядають пікети як «масову неузгоджену акцію».

«Окупаційна російська влада дедалі більше посуває межі огидних репресій проти кримськотатарської меншини, масово переслідуючи численних мирних кримськотатарських активістів», — заявила виконавча директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

«Пікет не вимагає попереднього дозволу влади, і тому ці протести, нехай вони і пройшли одночасно в багатьох населених пунктах, були повністю законними навіть з точки зору російського законодавства. Хоча не можна забувати, що саме по собі застосування Росією свого законодавства на окупованій території є порушенням міжнародного гуманітарного права. Російська влада переслідує всіх хто мав сміливість висловитися», — додала вона.

«Раніше російські органи влади вислали або ув’язнили кримськотатарських лідерів, заборонили їх організацію, Меджліс, придушили кримськотатарські ЗМІ, тепер вони прагнуть знищити останню можливість для вираження інакомислення і позбавляють активістів права голосу під час одиночних пікетів» — зазначила Оксана Покальчук.

Ті, хто були притягнуті до адміністративної відповідальності отримали штрафи в розмірі 10 тисяч рублів, величезна сума для регіону, де середня заробітна плата становить 24 тисячі.

Фото: Кримська солідарність.

Василь Муравицький: триває несправедливий судовий процес щодо журналіста
20.12.2017
Лідери кримських татар Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз повинні мати право повернутися на батьківщину