Чотирнадцятирічний підліток став жертвою «війни з наркотиками» на Філіппінах

Чотирнадцятирічний Рейнальдо де Гусман, що мешкав у Гапан-Сіті на Філіппінах, став черговою жертвою урядової «війни з наркотиками», яка забрала життя сотень людей. Тіло де Гусмана, який пропав три тижні тому, було знайдене у середу.

«Скільки ще дітей має померти на Філіппінах, щоб було покладено край цьому жахливому насильству? Родина Рейнальдо де Гусмана отримала тяжку психологічну травму вже коли він зник. Але потім до них постукало справжнє горе — було знайдене його тіло. Рейнальдо зарізали, а його голова була обгорнута харчовою плівкою. Це не поодинокий випадок або помилка, а чергове звірство у низці жорстоких вбивств. Від них вже загинули тисячі філіппінців, серед яких 50 дітей»,

— заявив директор Amnesty International у Південно-Східній Азії та Тихоокеанському регіоні Джеймс Гомес.

«Позасудові страти не мають жодного виправдання. Але коли доходить до вбивства дітей, це особливо жахливо. Світ більше не може дозволити собі відвернутися, мовчати або засуджувати пошепки. Жорстокість повинна припинитися. Жертви та їхні сім’ї заслуговують на справедливість», — додав він.

Передісторія

Рейнальдо де Гусмана, 14-річного школяра, який, за словами його мами, підробляв неофіційно, щоб заробити трохи грошей, востаннє бачили разом із 19-річним Карлом Арнайзом. Новина про зникнення Рейнальдо де Гусмана з’явилися після того, як був убитий Карл. Імовірно, він загинув «у перестрілці» з поліцією, яка заявила, що хлопець намагався пограбувати таксиста.

Таємниця трагічних обставин їхньої загибелі підсилюється тим, що їх тіла були виявлені в двох різних містах, на відстані кількох годин їзди одне від одного. У середу місцева поліція заявила, що тіло Рейнальдо де Гусмана було знайдене напередодні в місті Гапані, десь за дві з половиною години їзди від Маніли. Тіло Карла Арнайза було знайдене 28 серпня 2017 року, через десять днів після його вбивства у місті Калоакан, на околиці Маніли. У криміналістичних звітах повідомляється, що Карла Арнайза катували і застрелили з близької відстані, коли він стояв на колінах або лежав.

Моторошна «війна з наркотиками» на Філіппінах

Протягом минулого року, відтоді як Родріго Дутерте став президентом, у так званій«війні з наркотиками» загинули тисячі людей. Щоранку у найбідніших районах країни знаходили мертвих людей з кульовими ранами, викинутих на вулицю. На їхніх тілах вбивці часто лишали напис «барига».

Під час своєї кампанії проти наркотиків Дутерте спонукав людей взяти закон у свої руки та вбивати кожного, кого підозрювали у вживанні або розповсюдженні наркотиків.

«Якщо ви знаєте будь-яких наркоманів, — заявив він минулого року, стоячи у натовпі своїх прихильників, — йдіть і вбивайте їх самі». Дутерте навіть не намагався пом’якшити свої слова або приховати свій намір. «Я наказав стріляти і вбивати вас», — звернувся він до споживачів наркотиків. «Можете не сумніватися, мені начхати на права людини».

Поліція, яка повинна підтримувати верховенство права, діє як організована злочинність: не арештовує підрозрюваних у холоднокровних вбивствах, фальсифікує звіти, вказуючи що жертва «чинила спротив поліції». Вони відмовляють своїм жервам у гідності навіть після смерти. Майно загиблих грабують, а до будинків підкидають «докази».

Тіла зазвичай просто викидають на вулицю. Їх знаходили перед крамницями, відкритими колекторами, або складеними «як дрова» у моргах. Людей, які сміливо висловилися проти холодної зневаги до людського життя, демонізують. Сенаторка Лейла де Ліма, найбільш активний критик Дутерте, лишається за гратами. Дутерте також відкрито погрожував правозахисникам смертю. «Я знесу вам голови з плечей», — сказав він у одній зі своїх погрозливих промов.

Дуже мало лідерів держав так відкрито хизуються своєю зневагою до людської гідності. При цьому дотепер Дутерте не зустрівся з жодними негативними наслідками такої поведінки. Не проводяться жодні незалежні розслідування цих масових вбивств на Філіпінах, ніхто не несе жодної відповідальності, і Дутерте продовжує стояти на міжнародній арені, ніби нічого і не відбувається.

У травні, президент США Дональд Трамп навіть похвалив Дутерте за те, як він «вирішив проблему наркотиків» на Філіппінах. «Я хочу привітати вас, бо чув про вашу неймовірну роботу», — сказав Трамп.

Страшна небезпека полягає в тому, що міжнародне співтовариство погоджується на «нову норму», коли злочин проти людської гідності цинічно замовчуються для досягнення власних геополітичних цілей. Для Трампа будь-яка підтримка, яку Дутерте може запропонувати йому в контексті Північнокорейської кризи, достатня для того, аби мовчати щодо порушень прав людини.

Сирія: викрадення, тортури і позасудові вбивства на рахунку збройних угрупувань
05.07.2016
Права людини – термінологічне керівництво для початківців
07.08.2015