доповіді

Будівництво Нікарагуанського каналу призведе до примусового виселення тисяч людей

У новій доповіді «Права людини на продаж: Проект Великого міжокеанського каналу в Нікарагуа і порушення прав людини» Amnesty критикує угоди про передачу земель, що належать державі чи територіальним громадам, в тимчасову експлуатацію іноземній компанії. На думку Amnesty International, концесії були укладені без належних консультацій з місцевими громадами та з порушеннями цілої низки національних і міжнародних стандартів у сфері прав людини. Крім того, влада Нікарагуа несе відповідальність за залякування і переслідування тих, хто насмілюється висловлюватися проти цієї угоди.

«Влада Нікарагуа вигідно продала з-під поли майбутнє країни, і тепер тисячі людей можуть втратити все»,

— заявила Еріка Гевара-Росас, директорка програм Amnesty International в Північній і Південній Америках.

«Єдиний спосіб виправити цю жахливу помилку — це скасувати закон, який санкціонує будівництво, поки ще можливо виправити ситуацію. Проект варто починати тільки за умови, що всі залучені сторони зможуть вплинути на власне майбутнє. Будь-яке інше рішення буде ігнорувати права громад»,— додала вона.

У 2013 році Національна асамблея Нікарагуа прийняла закон, котрий дозволив будівництво каналу, який зв’яже Атлантичний і Тихий океани, а також будівництво ряду пов’язаних з ним об’єктів (зокрема, аеропорту, двох морських портів, трубопроводу, залізничної гілки і двох зон вільної торгівлі). Цей закон також надає можливість для будівництва в майбутньому інших об’єктів без належної консультації з громадами, на життя яких це вплине.

Великий міжокеанський канал потенційно може стати одним з найбільших інженерних проектів на планеті. Концесію на реалізацію проекту отримала гонконгська компанія HK-Nicaragua Canal Development Investment Co. Limited. Планується, що його довжина становитиме приблизно 275 кілометрів, і він розділить Нікарагуа на дві частини. Канал перетне більшу частину озера Нікарагуа, найбільшого джерела питної води в Центральній Америці.

За оцінками місцевих організацій громадянського суспільства, будівництво вплине на життя майже 120 000 чоловік. Всього в Нікарагуа живе приблизно шість мільйонів осіб.

Мешканці районів, де пройде будівництво, розповіли дослідникам Amnesty International, що уряд не провів з ними жодних консультацій і не запропонував альтернативи вилученню їхніх земель. Багато з них дізналися про майбутнє будівництво тільки тоді, коли у їхній місцевості з’явилася велика кількість іноземців з ескортом поліції та військових і почалися роботи з межування. Будівництво поставило під загрозу житлові будинки, місця роботи, сільськогосподарські угіддя — виживання сільських громад в цілому.

«Більшість місцевих живуть за рахунок землі — вирощують рослини, розводять тварин. Ми нічим іншим займатися не вміємо, тільки працювати на землі. Тож для нас краще жити і померти тут. Якщо ми поїдемо до міста, то що ми там будемо робити?» — каже один з постраждалих від будівництва.

«Абсолютно неприйнятно, що влада ухвалила цей вкрай важливий законодавчий акт таємно. Адміністрація президента Ортеги повинна захищати людей, а не думати тільки про економічну вигоду», — підкреслила Еріка Гевара-Росас.

Влада країни відмовилися надати інформацію про проект і про те, як приймалися рішення щодо його розробки.

Переслідування незгодних

Доповідь також розповідає про те, як нікарагуанська влада переслідує всіх, хто насмілюється протестувати проти цього проекту. За останні роки в країні пройшло як мінімум 90 акцій протесту.

Активісти-правозахисники, які намагаються привернути увагу громадськості до можливих негативних наслідків будівництва каналу, також розповіли Amnesty International, що вони стикаються з погрозами і залякуванням.

Мешканка однієї з громад, яких торкнеться будівництво, розповіла Amnesty International, що, коли вона йде з дому, щоб взяти участь в якій-небудь акції протесту, то «прощається з дітьми, бо не знає, чи повернеться».

«Відмова влади розмовляти з тими, хто найбільше постраждає від будівництва каналу, жорстока і незаконна. Але ще не пізно зупинити цей нелюдський проект і почати діяти на законних підставах»,

— закликає Еріка Гевара-Росас.

1 хв
та регулярно отримуйте інформацію про права людиини в Україні та світі
3 хв
Стати прихильником