Брутальний напад на учасників та учасниць освітнього заходу про трансгендерність має бути ефективно та неупереджено розслідуваний

9 липня 2017 року під час відкритої лекції в кав’ярні Купідон на тему «Трансгендер / Transgender» було скоєно напад на спікера, організаторок/-ів та учасниць/-ків заходу.

За свідченнями організаторок, близько 7 години вечора в приміщення кнайп-клубу «Купідон» увірвалися 10 чоловік в масках, з газовими балонами і токсичними чорнилом. З образливими вигуками вони закидали учасників чорнилом, після чого атакували присутніх за допомогою газових балонів.

“Це вже не перший напад на ЛГБТКІ активістів/активісток, подібне відбувається регулярно в різних містах. Відсутність ефективних розслідувань дозволяє винним у реальних злочинах уникати відповідальності та створює атмосферу системної безкарності. Ми вимагаємо негайного та ефективного розслідування цього та інших нападів, скоєних на грунті ненависті,” – зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Під час нападу у Купідоні, організатори лекції виштовхали нападників з приміщення, один з організаторів переслідував групу невідомих з 3 осіб до метро Хрещатик, де втрутилась поліція і затримала нападників. Нападники чинили опір співробітникам поліції. Під час обшуку у них виявили маски, два газових балончики та ніж.

Як повідомили організатори на на сторінці Sex Education Week. “Протоколу їх затримання ми не бачили, причину, за якою їх відпустили, не знаємо. Депутат Вознюк погрожував організатору при спробі його сфотографувати. Біля відділення поліції нападники продовжували провокації і погрожували організаторам. Поліція зняла показання у потерпілих і свідків. Один з організаторів був доставлений до лікарні”.

За свідченнями, затриманих підтримувала група людей, які перешкоджали поліцейському автомобілю при спробі доставити нападників до відділку. Ці люди погрожували організатору і намагалися заблокувати автомобіль. У відділок Шевченківського РУ ГУ МВС України на Прорізній, 12 до затриманих приїхав адвокат і два народних депутата поточного і минулого скликань. В результаті нападників відпустили, зазначають організатори на сторінці Sex Education Week у фейсбук.

Росія: Активістку оштрафували за репост статей про ЛГБТКІ у Facebook
27.10.2017
Греція: голосування за юридичне визнання гендеру – крок вперед у боротьбі за права трансгендерів
12.10.2017