BRAVE: нова кампанія Amnesty International

Ми живемо в добу страху, відчуження та демонізації. У всьому світі панує токсична риторика «свої проти чужих», котра приписує цілим групам людей колективну відповідальність за соціальні та політичні негаразди.

Ті з нас, хто наважується виступити на захист прав людини, все частіше потрапляють під удар. Вони стають жертвами переслідувань, залякувань, кампаній з дискредитації, жорстокого поводження та незаконних затримань.  Їх навіть вбивають – просто тому, що вони стають на сторону правди.

Сьогодні ми є свідками прямого наступу урядів, збройних формувань, корпорацій та інших структур на правозахисну діяльність. У 2016 році щонайменше у 22 державах люди гинули через мирне відстоювання ними прав людини. У 63 країнах правозахисники ставали об’єктами кампаній з дискредитації. У 68 державах їх арештовували чи затримували  за їхню ненасильницьку діяльність. У 94 державах вони зазнавали залякувань чи нападів.

Правозахисники походять з різних верств суспільства. Серед них є студенти, громадські діячі, журналісти, юристи, жертви насильства та члени їхніх родин, лікарі, вчителі, члени профспілок, фермери, активісти екологічного руху та представники багатьох інших сфер.

Правозахисники протидіють зловживанням владою з боку урядів та корпорацій, захищають навколишнє середовище та права меншин, руйнують традиційні бар’єри у реалізації прав жінок та ЛГБТІ-спільноти, протистоять принизливим умовам праці. Вони чинять опір несправедливості та дискримінації, знущанням та стигмі. І сьогодні вони стикаються з глобальним тиском на їхнє право відкрито висловлювати свою думку.

Загрози бувають підступними. Руйнується вся екосистема спротиву. Уряди перекривають правозахисникам кисень, позбавляючи їх права на протест, стежать за ними, прямо атакують або не захищають від переслідувань.

Минуло майже два десятиліття відтоді, як міжнародна спільнота зібралася в ООН та шляхом консенсусу прийняла Декларацію 1998 року, спрямовану на захист правозахисників та громадянського суспільства, визнавши їх найважливішими рушіями змін у просуванні та захисті прав людини. На підтримку Декларації уряди пообіцяли сприяти діяльності правозахисників та дати їм можливість безперешкодно працювати, не наражаючись на загрозу каральних санкцій. Але і досі духом та буквою цієї Декларації відверто нехтують.

Уряди багатьох держав приймають закони та політики, що ускладнюють діяльність правозахисників та породжують серйозні загрози. Закони, які легалізують застосування сили проти мирних протестувальників, запровадження тотального стеження та контролю, заборона доступу до іноземного фінансування, встановлення жорстких вимог для реєстрації організацій — все це звужує простір та можливості для захисту прав людини.

Тим часом на правозахисників продовжують навішувати ярлики “злочинців”, “осіб нон-грата”, «захисників ворогів». Їх називають «іноземними агентами», «ворогами народу», «терористами». Їх сприймають як загрозу для безпеки, розвитку чи традиційних цінностей.

Правозахисники відчувають на собі подвійний тиск: по-перше, через обмежений доступ до інформації, зв’язків та інструментів, необхідних для реалізації змін; по-друге, через відсутність ефективного захисту від атак. Осіб, відповідальних за напади на правозахисників, украй рідко притягають до відповідальності. Бракує політичної волі до захисту правозахисників як ключових осіб у творенні більше безпечного та справедливого світу.

Однак, незважаючи на масові придушення мирних протестів, люди не припиняють чинити опір. Наше прагнення справедливості сильне як ніколи і нікому не вдасться його приборкати.

На фоні таких подій Amnesty International розпочинає Глобальну кампанію, покликану сприяти визнанню та захисту правозахисників, а також створенню безпечних умов для їхньої роботи.

Ця Кампанія носить назву: BRAVE.

Зараз нам особливо потрібні люди, здатні сміливо протистояти несправедливості та тим, хто  виправдовує порушення прав людини брехливими обіцянками процвітання та безпеки.

Усі ми маємо силу протистояти токсичній риториці та боротися з несправедливістю.

Разом ми здатні досягти змін. Давайте підтримаємо сміливих, приєднаємося до сміливих, захистимо сміливих, оберігатимемо сміливих і будемо сміливими.

Саліл Шетті

Генеральний Секретар Amnesty International