BRAVE 2.4: Тролінг

«Якщо вони вас не вбивають, то руйнують ваші життя. Тролі створюють атмосферу страху і це змушує людей утримуватися від публікацій в інтернеті».

Альберто Ескорція, мексиканський правозахисник.

Деякі правозахисники потерпають від знущань та погроз з боку невідомих онлайн супротивників, яких називають «тролями». Для активістів, правозахисників і багатьох журналістів тролі — це набагато більше, ніж просто докучання онлайн. Вони працюють як частина складної мережі, організованої і навіть іноді профінансованої урядами або приватними фірмами. Тролі розшукують активістів онлайн, дискредитують, залякують і навіть погрожують їм смертю.

Мережі тролів нещодавно розширили свій арсенал тактик, включивши до неї повномасштабні кампанії дезінформації. Іноді вони спеціально наймають людей для створення актуальних тем, які дискредитують та стигматизують правозахисників та журналістів. Скарги на атаку тролів до адміністрації відповідної соціальної мережі не обов’язково усуває проблему.

Правозахисники, що є ключовими фігурами в урядовій «війні з наркотиками» на Філіппінах, стають жертвами  переслідувань, залякувань та кібер-буллінгу.

Адміністрація Твіттера відзначає, що вони стикаються з численними проблемами у таких країнах як Мексика, де вони ледве втримують контроль під навалою насильницького контенту та скарг на фейкові акаунти. Група, відповідальна за правила використання цієї мережі, описує те, що відбувається, як нескінченне змагання технічних вмінь — як тільки спам-команда Твіттера вдосконалює методи захисту, тролі змінюють свої атаки. Мексиканський правозахисник Альберто Ескорція розповів Amnesty International, що «в середньому за день він бачить два чи три тренди — актуальні теми, створені тролями. Це десь між 1000 і 3000 твітів на день. Чимало тролів входять у організовані „банди тролів“, яким платять, щоб вони створювали історії, які розійдуться по мережі, або запускали кампанії дискредитації та атаки на журналістів».

КАРМЕН АРІСТЕГІ, МЕКСИКА

Кармен Арістегі — відома і відверта журналістка, яка викрила кілька випадків корупції з боку багатих та могутніх мексиканців; вона неодноразово відкрито протестувала проти уряду. Кармен двічі звільняли з Національного радіо. Їй висували судовий позов за звинуваченням у дифамації у зв’язку з її розслідуванням 2014 року щодо придбання президентом Пенья Ньєто будинку.

В останні роки відповіддю на звіти Кармен Арістегі стали великі узгоджені атаки тролів, що мали на меті залякати та дискредитувати її та її команду. У 2015 році на Facebook було розміщене відео, у якому її звинуватили в отриманні хабара від мексиканського телекомунікаційного магната Карлоса Сліма. Одразу після цього відбулася масштабна атака тролів на Twitter, котра швидко перетворила хеш-тег #LosSecretosdeAristegui (секрети Арістегі) на актуальну тему.

Кармен Арістегі зараз керує незалежним онлайн порталом новин. За їх оцінками кожна атака тролів зменшує їхні ресурси на 20-50%, бо співробітники змушені реагувати на ці напади.

Подібні кампанії з дискредитації завдають правозахисникам і журналістам значних втрат. Вони змушені постійно мати справу зі скандалами, які підривають їхній авторитет і відволікають від актуальних розслідувань.

Туреччина: 10 правозахисників, 100 днів у в’язниці, 10 абсурдних звинувачень
13.10.2017
«Перебування за гратами зробило мене сильнішою» — Саліл Шетті зустрівся з ув’язненою директоркою Amnesty Туреччина
19.09.2017