BRAVE 2.3: Cтигматизація та наклепи

Cтигматизація та наклепи дуже часто використовуються, щоб поставити під сумнів легітимність діяльності правозахисників. Зазвичай можновладці намагаються заплямувати їхню репутацію. Правозахисникам публічно висувають безпідставні звинувачення у тероризмі (завдяки розмитому законодавству), захисті злочинців, відсутності патріотизму та корумпованості. Правозахисників називають «іноземними агентами», «п’ятою колоною», шпигунами та «ворогами держави». Їх виставляють «збирачами пліток, що нариваються на неприємності» або особами, що зневажають національні та моральні цінності.

У надміру поляризованих суспільствах стигматизація може спричинити агресію проурядових сил проти правозахисників. Це створює загрозу фізичного насильства і навіть вбивств правозахисників членами проурядових збройних угруповань чи інших подібних об’єднань. У Венесуелі правозахисники регулярно стають об’єктами словесних атак з боку влади. Високопосадовці постійно критикують правозахисників, ставлять під сумнів легітимність їхньої діяльності, поширюють плітки про активістів та громадські організації, прагнучи їх дискредитувати.

У Пакистані правозахисники часто стають об’єктами наклепів, що ширяться через ЗМІ. Наприклад, телевізійне шоу Aisay Nahi Chalay Ga нещодавно було використане як платформа для висловлювання погроз на адресу правозахисників, журналістів, громадських активістів та блогерів. Їх звинувачували у богохульстві та «антипакистанських ідеях», називали ворогами пакистанської розвідки та армії. Пізніше кільком людям, чиї імена фігурували в шоу, погрожували вбивством. Звинувачення у богохульстві та інші наклепницькі кампанії призвели не тільки до погроз та нападів, але і до вбивств журналістів та інших активістів протягом останніх десяти років.

Леанід Судаленка, Білорусь

Леаніда Судаленку, правозахисника з Гомеля, міста на південному сході Білорусі, неправдиво звинуватили у поширенні порнографії. Це сталося після того, як хтось зламав його електронну пошту. Леаніду загрожувало від двох до чотирьох років ув’язнення, доки він не зміг довести, що порнографічні матеріали були відправлені не з його комп’ютера.

У квітні 2015 року, поки Леанід перебував на міжнародній конференції з прав людини в Швеції, поліція увірвалася до його офісу та будинку та конфіскувала вісім комп’ютерів. Ці дії були санкціоновані розслідуванням згідно закону, що забороняє поширення порнографії.

Леанід сприйняв ці звинувачення як відкриту спробу влади зганьбити його та покласти край його правозахисній роботі. Слідчі розповіли, що порнографію було розіслано з його акаунту до податкової та до райвідділку. Врешті-решт білоруський правозахисник довів, що його електронну скриньку було зламано, і що порнографічні матеріали розсилалися не з його комп’ютера. Справу проти Леаніда Судаленка було закрито, але він впевнений, що без підтримки десятків видатних білоруських та шведських правозахисників та міжнародних правозахисних організацій, його могли б засудити та оголосити винним.

Ці звинувачення не тільки порушили право Леаніда Судаленка на приватне життя. Вони також заплямували його репутацію, виставивши правозахисника злочинцем та небажаною особою.

Жінки-правозахисниці, що працюють у суспільствах із суворими уявленнями про сексуальність, гендерні ролі та місце жінки в соціумі, особливо часто зазнають переслідувань. Фізичні атаки проти них, як правило, здійснюються у формі сексуальних домагань та згвалтувань. Сексуальне насильство використовується як спосіб змусити жінок-правозахисниць повернутися до «традиційної» гендерної ролі.

У 2017 році Спеціальний доповідач ООН з питання про становище правозахисників говорячи про ситуацію в Мексиці заявив, що наклепницькі кампанії «… можуть мати сильний гендерний компонент, якщо вони спрямовані проти правозахисниць. Вони можуть містити образи, що виставляють цих жінок „повіями“, «жінками без моральних цінностей». Об’єктами переслідувань також можуть ставати члени сімей та близькі до правозахисниць люди — таким „непрямим“ способом правозахисниць змушують  обирати між захистом своїх близьких і продовженням своєї правозахисної діяльності».

Зокрема, в Сальвадорі посадовці та приватні особи розповсюдили публічні заяви проти організацій, що виступають за декриміналізацію абортів або за сексуальні права та репродуктивне здоров’я жінок. У цих заявах правозахисники були зображені «безсовісними» злочинцями, що «пропагують смерть» та «маніпулюють вразливими жінками».

BRAVE 2.4: Тролінг
19.06.2017