Блокування продовольчої допомоги загрожує гуманітарною катастрофою в східній Україні

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-VOTE

Випадки блокування гуманітарної допомоги в східну Україну про-київськими добровольчими батальйонами частішають та в підсумку загострять триваючу гуманітарну кризу напередодні Різдва та Нового Року, заявила Amnesty International.

"Позбавлення людей доступу до продовольства та медицини в якості методу ведення війни є воєнним злочином "
Денис Кривошеєв

«З настанням зими, відчай в східній Україні посилюється через дії добровольчих батальйонів, які перешкоджають продовольчій та медикаментозній допомозі тим, хто її потребує. Це вже не секрет, що регіон стикнувся з гуманітарною катастрофою, а населення знаходиться на межі голоду», — сказав Денис Кривошеєв, виконуючий обов’язки директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

«Ці батальйони, що часто діють як зрадницькі банди, потрібно терміново взяти під контроль. Позбавлення їжі людей, які опинилися у зоні конфлікту, йде врозріз із міжнародним правом, тому винні за такі порушення мають бути притягнуті до відповідальності»

Amnesty International отримала інформацію про те, що про-київські батальйони, включаючи «Дніпро-1» і «Айдар», заблокували надходження допомоги до так званих Донецької та Луганської Народних Республік (ДНР та ЛНР).

Добровольчий батальйон «Дніпро-1», разом з членами батальйону «Донбас» та збройними групами «Правого Сектору», як повідомляється, заблокували 11 доріг, що ведуть на підконтрольну ДНР територію. Вони відмовляються пропускати конвої з допомогою через те що, на їх погляд, продовольство та одяг потраплять не в ті руки та можуть бути продані замість того, щоб бути наданими в якості гуманітарної допомоги. Вони також наполягають на звільненні ув’язнених, які утримуються сепаратистами, в якості умови для надання доступу до гуманітарної допомоги на схід.

Принаймні чотири конвої, відправлені гуманітарним фондом Ріната Ахметова, одного з найбагатших людей України, були заблоковані батальйоном «Дніпро-1» минулого тижня на дорогах, що ведуть на підконтрольну сепаратистами територію.

Після того, як один з конвоїв було зупинено, заступник командира батальйону «Дніпро-1» Володимир Манько повідомив українським ЗМІ: «У нас на тому боці немає контролю. Виходить, що ми з ними воюємо і проливаємо кров, водночас годуємо їх»

Більше половини населення в цих районах зараз повністю залежить від продовольчої допомоги, оскільки заробітні плати, пенсії і соціальні допомоги не виплачуються регулярно в результаті конфлікту, що почався в травні. Рішення влади у Києві фактично відрізати регіон від української фінансової системи в листопаді також посилює труднощі місцевого населення.

Гуманітарний працівник з Луганської області повідомив Amnesty International, що члени батальйону «Айдар» також зупиняють та обшукують автомобілі, які їдуть зі Старобільська в Луганськ і навпаки. Члени батальйону, який був раніше причетний до довільних затримань та катувань, як повідомляється, тепер зупиняють надходження продовольства та медикаментів до регіону.

Гуманітарний працівник розповів про окремий випадок, коли ліки для чотирьох літніх людей в Краснодоні, які страждають від серцевих-судинних захворювань, були  вилучені з автобусу на контрольно-пропускному пункті.

«Перевірка вмісту гуманітарних конвоїв, що перетинають лінію фронту, це одне. Запобігання – це зовсім інше. Намір створити нестерпні умови для життя вже переходить межі.  Позбавлення людей доступу до продовольства та медицини в якості методу ведення війни є воєнним злочином», — сказав Денис Кривошеєв.

В регіоні протягом шести місяців тривають  бойові дії між підконтрольними Києвом силами та проросійськими сепаратистами. Понад 4700 людей загинули і ще тисячі живуть у страху постраждати від перехресного вогню або бути повністю відрізаними від доступу до життєво важливих продуктів харчування і медикаментів.

Amnesty International повторює свій заклик до української влади взяти під контроль добровольчі батальйони і забезпечити надходження гуманітарної допомоги для тих, хто відчайдушно її потребує.

syria
Сирійські та російські війська використовують обстріли лікарень в якості воєнної стратегії
03.03.2016
poster_hands-preview
Відкритий лист Президенту України Петру Порошенку: закликаємо невідкладно ратифікувати Римський статут
19.01.2016
AI Switzerland staff and members joining other concerned citizens to demonstrate against the flogging of Raif Badawi. Helvetiaplatz, Berne, Switzerland, 16 January 2015.
In May 2014, the Saudi Arabia government sentenced Raif Badawi to 10 years in prison and 1,000 lashes. He was convicted of insulting Islam through his writings and on his website, which was set up to encourage public debate.

On Friday 9 January 2015, Raif received the first 50 of 1,000 painful lashes. An eyewitness said that “he was silent, but you could tell that he was in real pain”. Raif is now due to receive more.
Саудівська Аравія: річниця публічного побиття батогом Раїфа Бадаві та рік кривавих репресій.
11.01.2016
223525_display
Сирія: ганебна відмова Росії визнати вбивства цивільних
23.12.2015