БЛОГ: Звірства і безкарність в Україні

Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні

На початку грудня Україна відзначає першу річницю початку Євромайдану і згадує, як починалася Революція Гідності. Переважно це болючі спогади про побитих студентів, скалічених протестувальників під час сутичок на Банковій, Грушевського та Інститутській, незаконно затриманих активістів та, звичайно, про розстріляну “Небесну сотню”, учасники якої так щиро та наївно поклали свої життя на вівтар нашого кращого майбутнього.

"Безумовно, подолати цю безкарність складно, і цей процес буде тривалим. Але розпочати потрібно зі створення в рамках Державного бюро розслідувань незалежного механізму для розслідування кожної скарги на протиправні дії працівників правоохоронних органів. "

Зміна влади дала надію на те, що ці злочини, переважно вчинені правоохоронцями, нарешті не залишаться безкарними, як це зазвичай буває в Україні з порушеннями тих, хто мав би нас захищати. Надія з’явилась через значний суспільний резонанс та риторику представників оновленого політикуму, які не знехтували можливістю використати заслуги Євромайдану в інтересах накопичення політичного капіталу.

Проте надії не справдились – з моменту втечі Віктора Януковича і до сьогодні ми не спостерігаємо суттєвого прогресу з розслідуванням. Постраждалих не інформують про хід справ, багатьох з них навіть не викликали на допит, як, наприклад, “в’язнів Банкової”, яких рік тому затримали після сутичок та жорстоко побили перед Адміністрацією президента. Жодного працівника “Беркуту” не притягнуто до відповідальності, а підозра пред’явлена лише одиницям.

І в той час, як ця надія згасає, стає зрозумілим, що існуюча система просто нездатна ретельно та оперативно, як того вимагають міжнародні правозахисні стандарти, розслідувати порушення прав людини з боку міліції.

Це створює атмосферу безкарності, яка небезпечна тим, що з однієї сторони заохочує правоохоронців і далі діяти всупереч закону, з іншої – створює умови для вчинення громадянами самосудів над правоохоронцями, які задаватимуться їм справжнім правосуддям. Одразу згадуються масові виступи проти міліціонерів у Врадіївці, що згодом дійшли до Києва.

Було очевидно, що саме обурення через звірства і безкарність беркутівців під час розгону мирного протесту в ніч з 29 на 30 листопада спонукало сотні тисяч людей вийти на Майдан 1 грудня та залишатися там всю зиму. Тому виникає логічне запитання – чи вчиться нова влада на помилках старої? Чи не досить вже терпіти свавілля корумпованої, непрофесійної та безкарної міліції?

Це один з закликів, з яким сьогодні Amnesty International звернулася до новообраних народних депутатів у відкритому листі. Адже з моменту відкриття першої сесії нової Верховної Ради у народних обранців з’явилась можливість протягом наступних 5 років насправді змінити країну та забезпечити врахування у законодавстві всіх міжнародних правозахисних зобов’язань України.

Треба зазначити, що схожий лист був направлений і попередньому складу парламенту. Проте як минулий, так і позаминулі парламенти були неспроможні подолати проблему порушення прав українців з боку посадових осіб, які мали б бути їм підзвітними.

Ми сподіваємося, що новий парламент буде якісно кращим і нарешті прислухатиметься до експертної думки правозахисних організацій.

Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні

Оригінал блогу: http://tsn.ua/blogi/themes/law/zvirstva-i-bezkarnist-v-ukrayini-395404.html

Польща: придушення мирних протестів має бути припинене
19.10.2017