Блог: відверто про іслам та трансгендерність

Мене звати Сольдаду і я водночас мусульманин і трансгендерна людина.

Знайомі та незнайомі люди з ЛГБТКІ часто запитують мене: “Як можна сповідувати релігію, яка ненавидить таких, як ти?”

Частина мусульманського співтовариства вважає, що “ЛГБТКІ людям не місце в ісламі”. А мій знайомий імам з Центральної Азії говорить, що у гомофобії, трансфобії та ісламофобії – один корінь і нам потрібно боротися з ним нененасильницькими методами. Я з ним погоджуюсь.

Ступінь прийняття ЛГБТКІ мусульман залежить від оточення і, безумовно, від країни проживання.

Мені звати Солдаду і я водночас мусульманинин і трансгендерна людина. У зв’язку з цим я періодично чую подібні запитання від ЛГБТКІ людей, від співробітників міграційної служби або від знайомих мусульман. Адже серед 1,6 мільярдів людей, які сповідують іслам – “абсолютно всі гетеросексуальні люди, у яких біологічна стать відповідає їх внутрішньому самоусвідомленню”. Інакше і бути не може? Забігаючи наперед, скажу вам чесно, що може.

Серед ЛГБТКІ людей навпаки поширена думка, що згідно Корану геїв та лесбійок потрібно забивати камінням, шмагати або саджати до в’язниць. Прикладами цього зазвичай слугують практики таких країн як Афганістан, Туркменістан, Іран, Узбекистан.

Коран не вчить одних людей ненавидіти інших за певними  ознаками. Це люди, прикриваючись релігією, вчать ненавидіти інших людей, створюючи закони і використовуючи релігію, як інструмент ненависті. Так, наприклад, в Узбекистані та Туркменістані існує кримінальне покарання за гомосексуальні відносини між чоловіками.

Цікавим прикладом є трактування ісламу в Ірані. З одного боку, гомосексуальність  заборонена на законодавчому рівні, аж до смертної кари. З іншого боку, операції з корекції статі в Ірані дозволені і частково фінансуються державою.

Якщо читати Коран і співвідносити написане з історичним контекстом, то стає очевидним, що в часи пророка Мухаммада не було здійснено жодного покарання або смертної кари над мусульманином чи мусульманкою через їхню сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність. Іслам був відкритий у ті часи для всіх.

У Корані є згадки про чоловіків, що “поводяться, як жінки”, але немає жодних закликів чинити щодо них насильство.

Згідно з Кораном – “мусульманин – це та людина, яка не шкодить іншим ані своїми словами, ані своїми руками”.

Виходячи з цього, дуже важливо здійснювати великий джихад. Я, наприклад, здійснюю його кожен день. До слова, великий джихад – це виховання свого внутрішнього світу, тобто постійний аналіз своїх слабких сторін і перетворення їх в можливості для розвитку. Частина моїх подруг мусульманок кажуть, що здійснюють джихад, коли йдуть до тренажерного залу і таким чином борються з лінощами.

На жаль, чуючи слово “джихад” більшість людей згадують лише заголовки у ЗМІ. Про те, що група людей оголосила іншій групі людей “священну війну”. Часто це слово безпосередньо асоціюють з ІДІЛ.

Мы часто мислимо категоричними заголовками. Байдуже, йдеться про іслам, ЛГБТКІ, етнічні меншини і т. д. Іслам іноді асоціюється з релігією ненависті, священної війни, що обмежує права людей. ЛГБТКІ люди асоціюються з сексом та розбещеністю.

Виходячи з цього, і  була створена кампанія “Відверті“. Де під провокативними заголовками розкриваються реальні та глибокі історії різних ЛГБТКІ людей.

У нас завжди були і частково залишаються стереотипи щодо різних груп людей і ознак. Однак, перш ніж зробити категоричні висновки, спробуйте дізнатися та послухати історії різних людей. Наскільки сильно ми насправді відрізняємось? Наскільки сильно різняться наші бажання і мрії?

Зараз триває Священний місяць Рамадан і також місяць Гордості. Цей місяць надає величезну кількість можливостей дізнатися і про іслам, і про ЛГБТКІ докладніше. Не втратьте цей момент.

Опубліковано: http://nv.ua/opinion/kovalicidy/otkrovenno-ob-islame-i-transgendernosti-1328717.html

Заява: Національна поліція повинна невідкладно та ефективно розслідувати напади на ЛГБТКІ активістів(ок), що відбулись під час акцій як у Харкові, так і в інших містах
18.05.2017
Я – бісексуалка, і ваші коментарі щодо моєї сексуальності неприйнятні
18.05.2017
Заява: необхідне ефективне розслідування нападу на учасників(ць) акції «Рівність різноманіття!»
12.05.2017
Річна доповідь 2016/2017: Україна
22.02.2017
Відкритий лист Amnesty International в Україні та ГО “КиївПрайд”