Що ми робимо

БЛОГ: Борис Гребенщиков – чемпіон Марафону

У минулу суботу прийшла звістка, що Борис Гребенщиков співав і грав на гітарі в московському підземному переході. Виступи відомих музикантів в місцях скупчення громадян, раптово, несподівано, — традиція всесвітня і досить давня. Когось не відразу впізнають, а хтось негайно пізнаний і вітається випадковими свідками чудесного баскінга.

"Ось уже кілька років Борис Гребенщиков - в кращих традиціях справжнього рокера - з готовністю бере участь у наших Марафонах. Це його підписи прискорили вихід на свободу трьох «болотних в`язнів», калінінградських «в'язнів прапора». Це він допоміг у багатьох інших кейсах. "
Сергій Нікітін, директор російського представництва Amnesty International

БГ, звичайно, впізнали відразу, і раділи його виступу всі, хто загальмував на хвилину-другу послухати пісню про те, як він дійде до кінця землі, і потім піде бродити по морю.

Така близькість до глядача характерна для чудового патріарха російської рок сцени. Багато поколінь люблять БГ, люблять його вірші та пісні.

Мене тішить той факт, що Борис прагне до тісного контакту з глядачем в підземних переходах і на майданчиках клубів і залів. Він відкритий, він добрий, він талановитий, він розумний. Але є ще одна чеснота в цій людині.

Він готовий допомогти, і ось вже більше 10 років охоче відгукується на заклики Amnesty International виступити на захист наших підопічних по всьому світу, на захист тих, чиї права порушені владою різних країн.

Вже багато років поспіль всесвітній правозахисний рух Amnesty International проводить глобальний Марафон. Бігати не потрібно, треба писати листи, — традиційну для нашої організації справу. У багатьох країнах офіси Amnesty International відкриваються на 24 години на добу, всі бажаючі заходять на вогник і пишуть листи владі тих країн, де люди страждають від порушення прав людини.

Листи пишуть — часто від руки — і потім вони відсилаються у великих кількостях в країни, чиї кейси порушень обрані Amnesty. Це працює. Це допомагає і рятує. Умови утримання серйозно поліпшуються і приходять у відповідність із стандартами справедливості. Чиїсь справи розглядають без затримки, і людина виходить на свободу.

Борис Гребенщиков

Ось уже кілька років Борис Гребенщиков — в кращих традиціях справжнього рокера — з готовністю бере участь у наших Марафонах. Це його підписи прискорили вихід на свободу трьох «болотних в`язнів», калінінградських «в’язнів прапора». Це він допоміг у багатьох інших кейсах.

Ось і цього року БГ, не вагаючись ні хвилини, погодився взяти участь в найважливішому марафоні світу — Марафоні написання листів Amnesty International. Сьогодні музикант підписав петиції до влади США і Сирії, Сальвадору і Узбекистану. І що особливо важливо — Борис Борисович ще поставив підпис під листом до Генерального прокурора РФ із закликом вжити термінових заходів та скасувати вироки Олегу Сенцову, Олександру Кольченку і Геннадію Афанасьєву, винесені за несправедливими звинуваченнями в тероризмі, він закликав висунути їм належні звинувачення, або звільнити їх .

На мою думку, це дуже хороша прелюдія до його київського концерту, куди БГ відлетів сьогодні. Борис Гребенщиков, разом з тисячами інших, захищає права людини. Піснею, вчинком, розчерком пера.

Це може зробити кожен — на сайті http://marathon.amnesty.org.ua

Більше мільйона підписів вже є. Тепер ми вас чекаємо.

Автор: Сергій Нікітін, директор російського представництва Amnesty International

Оригінал статті було опубліковано тут 14 грудня 2015 року.

Як писати листи підтримки героям та героїням Марафону?
24.11.2016
М’янма: Лист від… Піо Піо Аунь
13.10.2016
Відкрито набір координаторок і координаторів Марафону написання листів 2016!
05.10.2016
Марафон написання листів 2015: мільйони подяк