Білорусь: Amnesty International висловлює співчуття щодо страти Сергія Іванова

Amnesty International рішуче засуджує страту 22-річного Сергія Іванова в Білорусі. Він перша людина, яку, наскільки відомо, стратили в Білорусі з листопада 2014 року.

Сергія Іванова стратили в ніч на 18 квітня. В березні 2015 року йому винесли смертний вирок за вбивство 19-річної жінки в 2013 році. Комітет ООН з прав людини просив утриматись від виконання вироку на час розгляду його справи. Такі запити є обов’язковими для виконання учасниками першого Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права (МПГПП), до якого Білорусь приєдналась в 1992 році. Незважаючи на це та всупереч зобов’язанням Білорусі в сфері захисту прав людини, Сергія Іванова стратили.

Сім’я Сергія Іванова дізналась про його страту лише в травні, після того, як покарання вже виконали. Їх жодним чином не попередили та не дозволили побачити його востаннє. Відповідно до білоруського законодавства, його тіло не повернули рідним для поховання, а місце поховання не буде розголошене. Не повернули і його особисті речі. Тепер вони повинні отримати його свідоцтво про смерть від білоруської влади.

Amnesty International повторює свої заклики до влади Білорусі негайно припинити страти і встановити мораторій з метою відміни смертної кари. В 2012 році Комітет з прав людини дійшов висновку, що секретність, яка оточує смертну кару в Білорусі, та нелюдське поводження з сім’ями є порушенням статті 7 МПГПП. Доки смертну кару не заборонили, білоруська влада повинна покінчити з секретністю, яка оточує смертну кару, та внести зміни до статті 175 Кримінально-виконавчого кодексу Республіки Білорусь, яка не дозволяє родичам отримати тіло для поховання та дозволяє уряду приховувати інформацію про місце поховання.

Щонайменше троє людей залишаються в камері смертників в Білорусі. Це Іван Кулеш, Геннадій Яковицький та Сергій Хмелевський. Amnesty International закликає білоруську владу зупинити заплановані страти та негайно відмінити смертні вироки, винесені Івану Кулешу, Геннадію Яковицькому, Сергію Хмелевському та іншим засудженим до смерті в Білорусі.

Білорусь – остання країна в Європі та колишньому Радянському Союзі, яка досі виконує смертні вироки. Більшість країн світу скасували смертну кару за всі злочини, а 140 країн заборонили смертну кару в теорії та на практиці. Лише в 2015 році чотири країни – Республіка Конго, Фіджі, Мадагаскар та Суринам – виключили смертну кару з їхнього законодавства.

Amnesty International виступає проти смертної кари у всіх випадках та за будь-яких обставин, незалежно від характеру злочину, винуватості, невинуватості чи характеристик особи чи засобів, якими держави здійснюють смертну кару.

Адвокати в Таджикистані зазнають утисків, залякування та тюремних ув’язнень
24.05.2017
Китай — світовий лідер за кількістю страт у 2016 році
10.04.2017
Cмертна кара у 2016 році: факти та цифри
10.04.2017
Прес-конференція щодо ратифікації Стамбульської конвенції, спрямованої на подолання домашнього насильства щодо жінок та дітей.
09.03.2017
Прес-реліз. Річна доповідь 2016/2017: «Політика демонізації» розколює та поширює страх
22.02.2017