Білорусь продовжує ігнорувати заклики до скасування смертної кари

Amnesty International засуджує страту Сергія Вострікова, білоруського ув’язненого, засудженого до смертної кари. Гомельський обласний суд повідомив його матері про страту на початку травня. За інформацією білоруського «Правозахисний НКО центру «Весна», він був страчений десь між 13 і 29 квітня. Останній лист, відправлений Сергієм до своєї матері, датується 13 квітня, а Гомельський Обласний суд отримав підтвердження про його страту 29 квітня.

Сергій Востріков звертався за помилуванням до президента країни Олександра Лукашенка. Проте після свого приходу до влади в 1994 році Олександр Лукашенко лише один раз помилував засудженого до смертної кари.

У листопаді 2016 року року петицію Amnesty International із закликом до влади Білорусі негайно ввести мораторій на смертну кару з метою її наступного скасування підписало близько 18 000 людей з усього світу, в тому числі з багатьох Країн Європи, а також з Бразилії, Нігерії, Південної Кореї і США.

Страта Сергія Вострікова відбулась, не зважаючи на більш позитивну тенденцію висловлювання влади Білорусі щодо скасування смертної кари. Рада Європи, Європейський Союз і Організація з безпеки і співробітництва в Європі виступили з осудом цієї кари. Білорусь не може продовжувати ігнорувати регіональну і всесвітню тенденцію до скасування смертної кари і залишатися єдиною країною в Європі і на території колишнього CCCР, яка проводить страти. Зараз в Білорусі двоє ув’язнених очікують страти, яка може бути приведена у виконання в будь-який момент.

У Білорусі смертні вироки виконуються в повній секретності і без попереднього повідомлення ув’язнених, їх родичів або законних представників. Засуджених ув’язнених не попереджають про те, що їх скоро стратять. Замість цього їх виводять з камер, кажуть їм, що їх прохання про помилування було відхилено, ставлять на коліна і стріляють в потилицю.

Про те, що їх родичі стратив, сім’ї повідомляють тільки через кілька днів, а іноді і тижнів. Відповідно до Кримінально-виправним кодексом, тіла страчених не повертають сім’ям, а місце їх поховання зберігається в таємниці. У жовтні 2013 року спеціальній ООН з доповідач питання про становище в Області прав людини в Білорусі заявила: «Спосіб, яким проводяться кари в Білорусі, може бути прирівняна до нелюдського поводження».

Amnesty International виступає проти смертної кари у всіх випадках без винятків. Смертна кара порушує право на життя, проголошене у Загальній декларації прав людини. Це надзвичайно жорстоке, нелюдське і принижуюче гідність покарання.

Підписати петицію за скасування смертної кари в Білорусі

В Єгипті 7 ув’язненим, яких катували під вартою, загрожує смертна кара
23.06.2017