Білорусь: Дмитро Палієнка – в’язень совісті

Amnesty International закликає владу Білорусі негайно та беззастережно звільнити Дмитра Палієнку – в’язня совісті, якого було позбавлено волі виключно за мирне здійснення права на свободу вираження поглядів та мирних зібрань. Він відбуває два роки ув’язнення у Бобруйську, приблизно за 100 км на північний схід від Мінська. Термін ув’язення закінчується у жовтні 2018 року і не підлягає оскарженню.

12 жовтня 2016 року Центральний районний суд Мінська визнав Дмитра Палієнку винним у «нападі або загрозі нападу на працівника правоохоронних органів» згідно статті 364 КК Білорусі. Позов був пов’язаний з велопробігом, який проходив 29 квітня 2016 року у Мінську. Учасники акції мирно протестували проти обмежень для велосипедистів. У пробігу взяли участь близько 35 людей. За свідченнями правозахисних організацій, які стежили за подією, незабаром після початку пробігу міліція почала намагатися його спинити, використовуючи непотрібну та надмірну силу проти учасників. Кількох велосипедистів силою загнали до міліцейського автобусу. Там їх поштовхами повалили на підлогу, кинули велосипеди на них згори і змусили лишатися в такому положенні, поки вони їхали до відділку.

Дмитра Палієнку звинуватили в тому, що він порвав куртку міліціонера. Він був єдиним учасником, якому висунули кримінальні звинувачення. Дмитро провів у в’язниці п’ять місяців до суду, що відбувся у жовтні 2016 року. Під час судового розгляду міліціонер визнав, що він не впевнений, чи його куртку розірвав саме Дмитро Палієнка. Жоден з інших свідків також не міг дати свідчення проти нього.

Незадовго до судового розгляду, Дмитрові було висунуте додаткове звинувачення у «виготовленні та розповсюдженні порнографічних матеріалів або предметів порнографічного характеру» згідно частини другої статті 143 Кримінального кодексу Білорусі. Цей позов був пов’язаний із посиланням, яке Дмитро Палієнка буцімто розмістив на одній зі своїх сторінок у соцмережах три роки тому. Йшлося про рішення одного з білоруських телеканалів транслювати порнографію. Директора цього ЗМІ згодом звинуватили і засудили, але кліп, що містив  порнографічний матеріал «вірусно» розповсюдився у соцмережах.

Дмитра Палієнку визнали винним за обома статтями і присудили дворічний термін ув’язнення, виконання якого було відстрочене на два роки. Дмитро Палієнка подав апеляцію на рішення у Мінський міський суд, але відстрочене покарання було затверджене 27 грудня 2016 року.

10 та 20 березня 2017 р. Дмитро Палієнка був засуджений до адміністративного арешту на сім та п’ятнадцять діб відповідно. Перша адміністративна відповідальність була присуджена за інцидент на судовому засіданні, де Дмитро Палієнка брав участь як спостерігач. Після винесення вироку він та інші спостерігачі почали кричати «Ганьба!». За це суд покарав його згідно статей 17.1 та 23.4 Адміністративного кодексу Білорусі («дрібне хуліганство» та «непокора законним вимогам працівника поліції»). Друга адміністративна відповідальність була пов’язана з його мирним протестом проти будівництва бізнес-центру в Мінську, який відбувся 25 лютого. Дмитру висунули звинувачення згідно частини 3 статті 23.34 Адміністративного кодексу («Організація або участь у несанкціонованих масових заходах»). Коли термін дії другого арешту закінчився, його не звільнили. Натомість його тримання під вартою подовжили ще на 10 днів без оголошення причин.

Влада твердила, що Дмитро Палієнка порушив умови відстроченого покарання, зокрема, через адміністративні арешти, згадані вище.

7 квітня 2017 року Заводський районний суд Мінська скасував відстрочення дворічного вироку, який відповідно набув чинності. Враховуючи час, який Дмитро Палієнка вже провів під вартою, він повинен відбути останні 18 місяців та три дні в ув’язненні.

Amnesty International розглянула кожен із вищезгаданих випадків і вважає, що всі обвинувачення проти Дмитра Палієнки пов’язані із мирним здійсненням його прав на свободу вираження поглядів та мирних зібрань. Дмитро Палієнка був обраний мішенню для влади через його мирні дії, тому він є в’язнем совісті. Amnesty International закликає білоруську владу негайно і беззастережно звільнити Дмитра Палієнку.