Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення

Щонайменше 381 мирних жителів були вбиті терористичним угрупуванням «Боко Харам» починаючи з квітня 2017 року в Камеруні та Нігерії.  До цього призвело значне збільшення кількості підривів бомб терористами-смертниками. Мільйони жителів потребують негайної гуманітарної допомоги та захисту, а атаки й підвищена небезпека ускладнюють спроби надати допомогу.

Масштабне поновлення атак і підривів смертників «Боко Харам» у Камеруні й Нігерії спричинило смерть як мінімум 381 мирного жителя за п’ять місяців, починаючи з квітня 2017 року. Кількість жертв порівняно з попереднім п’ятимісячним періодом зросла більше, ніж вдвічі.

Згідно з даними, які зібрала Amnesty International, різке зростання кількості жертв серед мирних жителів у крайньо північному районі Камеруна та штатах Борно і Адамава у Нігерії спричинені тим, що збройне формування збільшило кількість вибухів, здійснених смертниками. Також Боко Харам почала часто використовувати дівчат та жінок, яких змушують проносити вибухові речовини в людні місця.

«Боко Харам» знову здійснює великомасштабні воєнні злочини, наприклад змушує молодих дівчат підривати себе з однією метою: вбити якнайбільше людей. Ця хвиля шокуючої жорстокості «Боко Харам», що супроводжується різким зростанням кількості підривів терористів-смертників, підкреслює необхідність термінового захисту і допомоги мільйонам мирних жителів у басейні озера Чад. Уряди Нігерії та Камеруну зобов’язані вжити рішучих заходів, щоб захистити людей від терористичної агресії».

— заявив Аліоун Тін, директор Amnesty International у Західній і Центральній Африці.

Північно-східна Нігерія: Масові вбивства і викрадення

Через атаки «Боко Харам» починаючи з квітня у Нігерії було вбито щонайменше 223 мирних жителі, хоч справжні цифри можуть бути вищими, оскільки повідомлень про деякі атаки могло не надходити. За період від травня до серпня загинуло в сім разів більше мирного населення, ніж за попередні чотири місяці, а тільки протягом серпня було вбито 100 людей.

Остання найсмертельніша атака відбулася 25 липня, коли озброєна група застрелила 40 людей і викрала ще 3 під час засідки на групу розвідників нафти неподалік Маґумері, штат Борно.

Смертники «Боко Харам» починаючи з  квітня підірвали щонайменше 81 людину в Нігерії, а ще 67 людей, здебільшого жінок і дівчат, були викрадені з початку року.

Повідомлялося про два серпневі рейди по селах, під час яких бойовики «Боко Харам» зганяли і розстрілювали мирних жителів, спалювали і грабували домівки, магазини й ринки.

Північний район Камеруна: Щотижневі атаки смертників

У Камеруні почиаючи з квітня «Боко Харам» вбили щонайменше 158 мирних жителів — учетверо більше, ніж за попередні п’ять місяців. Таке зростання кількості жертв викликане атаками смертників, 30 з яких — більше, ніж по одній щотижня — відбулися від початку квітня.

Найбільш масштабний терористичний акт відбувся у національному парку Ваза 12 липня. Було вбито 16 мирних жителів, щонайменше 34 отримали поранення, після того як молоду дівчину змусили принести й активувати бомбу у людний центр відеоігор.

Найчастіше об’єктом атак було місто Колофата, район Майо-Сава, де з квітня сталося дев’ять нападів. Мора, другий за кількістю населення пункт у крайньо північному районі, було атаковано тричі.

Зростання кількості атак у Камеруні швидше за все спричинене переміщенням бойовиків «Боко Харам» з лісів Самбіса у Нігерії до гір Мандара в Камеруні внаслідок військових операції нігерійської армії.

Мирне населення потребує гуманітарної допомоги

Мільйони мирних жителів у басейні озера Чад потребують невідкладної гуманітарної допомоги унаслідок злочинів «Боко Харам».

Загалом 2,3 мільйона людей  були змушені покинути свої домівки та розміститися у країнах регіону. 1,6 мільйона тимчасово переміщених осіб і біженців перебувають у Нігерії, 303 000 у Камеруні. Решта 374 000 перемістилися до Чаду й Нігеру.

Більше семи мільйонів людей у регіоні відчувають значну нестачу їжі. Із них 5 мільйонів у Нігерії та 1,5 мільйона в Камеруні. 515 000 дітей страждають від тяжких форм гострого недоїдання. 85% з них мешкають у Нігерії.

Теперішня підвищена небезпека ускладнила проведення гуманітарних операцій, а в важкодоступних районах північно-східної Нігерії взагалі перешкодила їх здійсненню.

«Уряди країн басейну озера Чад повинні докласти більших зусиль, щоб захистити сотні тисяч цивільного населення, що знаходиться під серйозною загрозою жорстокості, викрадень і наруги з боку «Боко Харам».
Між тим, міжнародна спільнота теж повинна негайно збільшити свій внесок і забезпечити рятівну гуманітарну допомогу для мільйонів людей в регіоні».

— заявив Аліоун Тін.

Додаткова інформація

Amnesty International фіксує порушення прав людини та серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, а саме, воєнні злочини і злочини проти людяності, скоєні «Боко Харам» з 2010 року.

Amnesty International зібрала й проаналізувала повідомлення ЗМІ про атаки й кількість жертв «Боко Харам» і виявила різке підвищення активності, починаючи з квітня 2017 року, порівняно з попередніми місяцями і аналогічним періодом минулого року. Ймовірно, що справжні цифри вищі, оскільки не всі смерті було зафіксовано.

У 2017 році «Боко Харам» також здійснила щонайменше 10 атак, які спричинили смерті серед цивільних осіб у регіоні Діффа, Нігер.

Усі сторони конфлікту, у тому числі й «Боко Харам», повинні дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, яке однозначно забороняє будь-які атаки на цивільне населення і об’єкти.

Стартувала найбільша правозахисна кампанія Марафон написання листів: Пліч-о-пліч з відважними.
20.11.2017
Україна: Влада повинна припинити переслідування антикорупційних активістів і громадських організацій
07.11.2017
Лідери кримських татар Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз повинні мати право повернутися на батьківщину