Аун Сан Су Чжі «ховає голову в пісок», заперечуючи насильство над рохінджа у М’янмі

У відповідь на вчорашню промову Аун Сан Су Чжі, державної радниці і фактичної лідерки М’янми, присвячену кризі у штаті Ракхайн, Джеймс Гомес, регіональний директор програм Amnesty International в Південно-східної Азії та Тихоокеанському регіоні, заявив:

«Аун Сан Су Чжі продемонструвала, що вона і її уряд продовжують «ховати голову в пісок» і робити вигляд, що не знають про жахи, які кояться в штаті Ракхайн. Місцями її слова є просто брехнею і перекладанням провини на самих постраждалих».

«Існують незаперечні докази того, що силовики займаються етнічними чистками. І хоча було приємно почути, що Аун Сан Су Чжі засуджує порушення прав людини в штаті Ракхайн, вона так і не згадала про роль, яку у цих порушеннях відіграють сили безпеки М’янми».

«Заяви Аун Сан Су Чжі про те, що її уряд „не боїться міжнародної перевірки“ звучать непереконливо. М’янма неодноразово заявляла, що вона не буде співпрацювати з Місією ООН зі встановлення фактів, створеною на початку цього року. Якщо М’янмі немає чого приховувати, то вона повинна впустити дослідників ООН до країни, зокрема, до штату Ракхайн. Уряд також має негайно надати гуманітарним організаціям повний і необмежений доступ до усіх районів країни і до всіх людей у регіоні, які потребують допомоги».

«Кампанія насильства і порушень прав людини у штаті Ракхайн, у якій беруть участь військові, повинна негайно припинитися. Але уряд також має вирішити проблему дискримінації, через яку рохінджа десятиліттями страждають від жорстокості і поневірянь».

«Всупереч заявам Аун Сан Су Чжі, рохінджа у штаті Ракхайн фактично зазнають сегрегації, позбавлені можливості отримати громадянство і стикаються з серйозними перешкодами у доступі до медичного обслуговування та інших базових послуг. Біженці, що перебралися до Бангладеш, не можуть повернутися до життя у настільки жахливих умовах».

«Аун Сан Су Чжі говорила про проблеми, пов’язані з конфліктами, що продовжуються в інших частинах країни. Однак факт залишається фактом — етнічні меншини страждають від серйозних порушень прав людини, особливо в Качин і на півночі штату Шан. Так і буде тривати, поки співробітники силових структур будуть користуватися практично повною безкарністю ».

М’янма: блокування міжнародної допомоги є смертельною загрозою для десятків тисяч людей
05.09.2017
Річна доповідь 2016/2017: Україна
22.02.2017