Amnesty створює онлайн тиск на Президента та законотворців з метою ратифікації Римського статуту

З нагоди Дня міжнародного правосуддя Amnesty International пропонує українцям долучитися до онлайн акції на підтримку ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

"Наша акція направлена на те, щоб створити суспільний тиск на осіб, які приймають рішення щодо приєднання України до Міжнародного кримінального суду. "
Тетяна Мазур, директор АІ в Україні

“Наша акція направлена на те, щоб створити суспільний тиск на осіб, які приймають рішення щодо приєднання України до Міжнародного кримінального суду. Наше останнє дослідження громадської думки показало, що 73% українців виступають за залучення МКС до розслідування воєнних злочинів на Донбасі. Влада не може й надалі ігнорувати як свої міжнародні зобов’язання, так і вимоги суспільства”, – сказала Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні.

Користувачам мережі пропонується написати повідомлення у Twitter та Facebook із закликами ратифікувати Римський статут, використовуючи хеш-тег #РатифікуйтеРимськийСтатут та відмічаючи Президента, Голову верховної ради, голів фракцій та депутатів.

У свої польових дослідженнях Amnesty International задокументувала вчинення воєнних злочинів – катувань та позасудових страт – обома сторонами конфлікту на сході України.

“Україна має щонайшвидше ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду з тим, щоб зробити крок у напрямку викоренення безкарності за катування, позасудові страти ти інші воєнні злочини на Донбасі. Ратифікація не звільнить Україну від обов’язку розслідувати воєнні злочини, але у великій мірі стане стримуючим фактором для попередження порушень у майбутньому та простимулює роботу правоохоронної системи та судів в Україні”

У суботу, 18 липня, активісти Amnesty International  Україні проведуть публічну акцію з метою підвищення обізнаності про МКС та збору підписів під петицією з вимогою ратифікації Римського статуту. Акцію організують у Києві в парку Шевченка о 17:00.

Загальна інформація

Україна підписала Римський статут у 2000 році, але досі не ратифікувала цей установчий документ Міжнародного кримінального суду.

Міжнародний кримінальний суд може проводити розслідування та кримінальне переслідування осіб, обвинувачуваних у скоєнні воєнних злочинів, по відношенню до територій та осіб, які знаходяться під юрисдикцією країн, які підписали Римський статут, через передачу справи в суд Радою безпеки ООН, або за визнання державою юрисдикції щодо конкретного злочину.

Міжнародний кримінальний суд наразі не має юрисдикції щодо будь яких подій в Україні, адже Україна не ратифікувала Римський статут. Виключенням є події Євромайдану, юрисдикцію МКС щодо яких визнала Верховна Рада, прийнявши відповідну декларацію.  Декларація щодо визнання юрисдикції МКС щодо подій на сході була прийнята 4 лютого 2015, але досі не була офіційно прокомунікована з  МКС.

Нещодавно Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відповідаючи на запитання представника Amnesty International, сказав, що визнає ратифікацію Римського статуту міжнародним обов’язком України та підтримує ідею ратифікації.

Воєнними злочинами є грубими порушеннями законів і звичаїв війни, визначені міжнародним гуманітарним правом. До таких, зокрема, відносяться тортури та позасудові страти, а також умисне вбивство цивільних осіб.

Порошенко, не підписуй фальсифікований законопроект 6427-д!
21.07.2017
Гід для зайнятих правозахисниць/ків
27.04.2017
Тренінг Amnesty International у Києві: Правозахисний активізм тут і зараз