Amnesty International вимагає звільнення затриманих у День Росії мирних демонстрантів

Придушення мирних протестів по всій Росії, в ході яких сотні людей були арештовані, а деякі побиті поліцією, демонструє повну зневагу влади до фундаментальних прав людини, заявила Amnesty International в понеділок, 12 червня.

«Спробувавши заздалегідь залякати учасників протестних акцій за допомогою шантажу і переслідувань, влада в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах жорстко покарала тих людей, які все-таки вийшли на вулиці. Наступ російської влади на свободу вираження думок посилюється з кожним днем. Мирний протест є основоположним правом людини, це не привілей, яким влада може наділяти або позбавляти будь-кого за своєю примхою», – заявив заступник директора Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв
«Ми закликаємо владу Росії негайно звільнити всіх мирних протестувальників і повністю гарантувати право на мирні зібрання», – додав він.

Amnesty International може підтвердити десятки випадків довільних затримань у Москві і приймає до уваги повідомлення від незалежних спостерігачів про численні затримання  в Санкт-Петербурзі, Владивостоці, Калінінграді, Сочі, Тулі, Липецьку, Благовєщенську та інших містах.

Мерія Москви дала згоду на проведення мітингу на проспекті Академіка Сахарова, однак, за твердженнями організаторів, через тиск влади встановити сцену та звукове обладнання для мітингу було неможливо. У зв’язку із цим лідер протестів, активіст руху по боротьбі з корупцією Олексій Навальний закликав демонстрантів зібратися замість цього на Тверській вулиці, де проходили святкові урочистості до Дня Росії. Влада охарактеризувала цей крок як провокацію і заклик до незаконних зборів.

Олексій Навальний був заарештований вранці біля виходу з дому. Йому висунули звинувачення у адміністративному правопорушенні – неодноразовому порушенні правил проведення публічних акцій. Йому загрожує до 30 днів утримання під вартою. Amnesty International вважає, що він був заарештований за намір приєднатися до протестувальників на Тверській вулиці.