Amnesty International вимагає звільнення всіх жертв облав на ЛГБТКІ-людей у Азербайджані

Amnesty International у п’ятницю оголосила акцію термінової допомоги жертвам поліцейських облав на ЛГБТКІ-громадян у столиці Азербайджану Баку. За наявними даними, 22 вересня азербайджанська поліція провела численні рейди на клуби, які користуються популярністю у ЛГБТКІ-спільноти. Під час облав було затримано більше 100 осіб, багато з них були незабаром звільнені, але щонайменше 48 осіб були засуджені до адміністративного арешту на термін від 10 до 20 днів за звинуваченням у«непокорі законним вимогам поліції». Затриманим було відмовлено у виборі адвоката, деякі з них скаржилися на жорстоке поводження з боку поліції.

Amnesty International закликає своїх прихильників у всьому світі звернутися до влади   з вимогою негайно звільнити всіх затриманих ЛГБТКІ-громадян, заарештованих під час рейдів 22 вересня.

ВЗЯТИ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ

Влада Азербайджану має захищати і сприяти реалізації прав усіх громадян країни, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Влада має припинити будь-яку дискримінацію ЛГБТ-спільноти.

Доказами «непокори законним вимогам поліції» були лише свідчення самих співробітників правоохоронних органів. У більшості випадків судовий розгляд тривав не більше кількох хвилин. Затриманим відмовляли в доступі до адвокатів протягом двох днів.

ЗМІ цитують заяву міністерства внутрішніх справ Азербайджану, яка виправдовує поліцейську облаву. Згідно цієї заяви,  рейд був проведений у відповідь на численні скарги місцевих жителів на те, що ЛГБТКІ-люди не «поважають оточуючих». За словами представника міністерства, поліція затримувала тільки тих відвідувачів клубів, чия «поведінка була демонстративною». Крім того,  він стверджує, що більшість затриманих є «загрозою для здоров’я оточення», бо вони нібито ВІЛ-інфіковані та мають інші захворювання, що передаються статевим шляхом.

Amnesty International вважає, що мішенню поліцейської облави були виключено ЛГБТКІ-громадяни, і це було увмисною спробою влади залякати всю ЛГБТ-спільноту в Азербайджані.

Росія: Активістку оштрафували за репост статей про ЛГБТКІ у Facebook
27.10.2017
Греція: голосування за юридичне визнання гендеру – крок вперед у боротьбі за права трансгендерів
12.10.2017