Amnesty International вимагає захистити Транс*марш, у зв’язку з великою кількістю погроз з боку радикальних угрупувань.

18 листопада в Києві заплановане проведення Маршу до дня пам’яті трансгендерних людей, що загинули від насильства.

«Марш до Дня пам’яті трансгендерних людей проводиться в Києві вже втретє. Проте, цього року вперше учасники та учасниці зіткунились з такою хвилею погроз від радикальних угрупувань. Зважаючи на те, що заявлені радикальні організації неодноразово зривали заходи ЛГБТКІ-спільноти та застосовували насильство, ми сподіваємось, що правоохоронні органи виконають свій обов’язок на найвищому рівні та захистять право громадян на мирні зібрання.

Ми надзвичайно стуробовані зростанням рівня насильства по відношенню до активітів та активісток. Лише протягом останнього року відбулось більше 50 нападів на ЛГБТКІ ативістів та активісток, антикорупційних активістів, журналістів, ромські родини. В абсолютній більшості випадків, немає жоного ефективного розслідування.

Тотальна безкарність, що панує в нашій країні, провокує дедалі більший ріст насильства, яке становить загрозу безпеці громадянського суспільства»,- заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна

Amnesty International закликає Національну поліцію міста Києва та КМДА докласти всіх зусиль аби гарантувати безпечне проведення заходу та забезпечити право громадян на мирний протест.

Додаткова інформація

20 листопада у світі відзначається Міжнародний день пам’яті трансгендерних людей, тобто таких, чиє самовідчуття не збігається зі статтю, приписаною їм при народженні. В цей день згадують тих, хто загинули через трансфобію: ненависть та упередженість до проявів трансгендерності та гендерної неконформності.

З 2016 року, кожного року 18 листопада в Києві відбувається марш до Міжнародного дня пам’яті трансгендерних людей, що загинули від насильства.