Amnesty International вимагає розслідувати погром табору ромів на Лисій горі у Києві.

У ніч з 20 на 21 квітня представники радикальної організації C14 вчинили погром ромського табору на Лисій горі в Голосіївському районі Києва. Погрому передували декілька візитів до табору представників С14 і людей, що назвалися працівниками Голосіївської районної адміністрації, які вимагали від ромів покинути це місце. За словами очевидців, під час погрому проти ромів використовувалися газові балончики, ріжучі предмети і, можливо, вогнепальна зброя. За повідомленнями, серед постраждалих були діти.

Нападники також спалили частину з 15-тьох наметів, які були в таборі. Наступного дня поліція заявила, що до них не надходили заяви з приводу погрому і, відповідно, вони не можуть прокоментувати цей інцидент.

За словами активістів, з якими спілкувалася Amnesty International, принаймні один з ромів, присутніх під час нападу, викликав поліцію і дочекався приїзду патрульного автомобіля. Поки роми ховалися біля гаражів неподалік, працівники поліції підійшли до їх табору, де виявили палаючі намети. Повернувшись до ромів, працівники поліції повідомила їм, що все горить, і порадили швидше їхати з Києва.

Важливо розуміти, що мішенню для таких нападів може стати і стає будь-хто: роми, жінки, антикорупційні активісти, євреї, ЛГБТІ, журналісти, митці, студенти, письменники. Ніхто зараз не може бути впевнений, що не стане наступною жертвою зграї радикалів, які відчули свою безкарність. Вони прикриваються патріотизмом і турботою про суспільство, але насправді тероризують мирних громадян. При цьому правоохоронні органи, у більшості випадків, лишаються бездіяльними

— заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Amnesty International вимагає офіційної реакції української влади на події на Лисій горі у Києві в ніч з 20 по 21 квітня, а також невідкладного та ефективного розслідування нападу.

Влада України має внутрішні та міжнародні зобов’язання не допускати порушень прав людини, зокрема порушення права на життя і права на свободу мирних зібрань.

Фото: Діана Буцко

Італія: Сотні ромів чекає примусове виселення
07.04.2017
Крапля надії в морі страху: боротьба зі злочинами на ґрунті ненависті проти ромів в Угорщині