Amnesty International опублікувала нове керівництво з контролю за застосуванням надмірної сили правоохоронцями

Під час протестів Євромайдану українські правоохоронці застосовували надмірну та незаконну силу (с.) Brendan Hoffman/Getty Images

Фатальні наслідки застосування правоохоронцями сили та вогнепальної зброї – будь то на вулицях Фергюсона в Міссурі, в бразильських фавелах чи під час протестів в Україні – відразу потрапляють в заголовки всіх світових ЗМІ.

"Занадто часто і в безлічі країнах у всьому світі люди гинуть або отримують важкі травми, коли поліція застосовує силу в порушення міжнародних стандартів або чинного національного законодавства "
доктор Аня Бьенерт

У незліченній кількості випадків, в тому числі під час демонстрацій, силові органи занадто швидко переходять до застосування сили замість того, щоб спробувати мирно вирішити конфлікт. У багатьох країнах при довільному, неправомірному і надмірному застосуванні сили силовики використовують сльозогінний газ, гумові кулі та інші засоби, що призводить до численних жертв та каліцтв, а поліцейські часто несуть за це незначну відповідальність або взагалі жодної.

Amnesty International у відповідь на цей серйозний недолік в роботі правоохоронців публікує нове універсальне «Керівництво» для органів влади, за допомогою якого можна забезпечити, щоб поліція приділяла пріоритетну увагу дотриманню та захисту права на життя і фізичну недоторканність.

«Занадто часто і в безлічі країнах у всьому світі люди гинуть або отримують важкі травми, коли поліція застосовує силу в порушення міжнародних стандартів або чинного національного законодавства», – заявила автор доповіді доктор Аня Бьенерт з програми по роботі правоохоронних органів Amnesty International – Нідерланди.

«Ніхто не сперечається з тим, що у поліції важка, а часто навіть небезпечна робота. Але уряди і правоохоронні органи часто не здатні встановити відповідні правові норми, щоб гарантувати, що поліція застосовує силу виключно на законній підставі, як крайній захід, і дотримуючись права людини».

«Мета нового «Керівництва» – заповнити цю прогалину і запропонувати юридичні та практичні заходи, які держави можуть і повинні вжити для того, щоб застосування сили поліцією не носило надмірний, неправомірний, довільний або який-небудь інший протизаконний характер».

Amnesty International публікує документ «Застосування сили – Керівництво по здійсненню Основних принципів ООН з застосування сили та вогнепальної зброї посадовими особами з забезпечення правопорядку» в 25-річну річницю прийняття Основних принципів ООН. Основні принципи вважаються головним інструментом, за допомогою якого держави можуть забезпечити дотримання своїх зобов’язань щодо захисту права на життя і фізичну недоторканність.

У «Керівництві» наведені приклади з національних законодавств, нормативно-правових актів та навчальних матеріалів з 58 країн з усіх регіонів світу. У ньому містяться докладні висновки та рекомендації, які допоможуть державним органам проводити в життя Основоположні принципи ООН і забезпечать плідну, ефективного та роботу органів правопорядку, яка б узгоджувалась з принципом забезпечення прав людини.

Застосовування сили і вогнепальної зброї необхідні правоохоронцям для виконання їх обов’язків, але це не означає, що це неминуча частина їх роботи. Базовий принцип міжнародних стандартів поліцейської діяльності – не застосовувати силу, крім випадків, коли це дійсно необхідно. Зараз поліція в багатьох країнах не дотримується цього стандарту і часто вдається до довільного, надмірного або іншим чином протиправного застосування сили та вогнепальної зброї.

У всіх регіонах світу є приклади, коли в результаті застосування поліцією сили та вогнепальної зброї гинули і були тяжко поранені люди. Тільки за останні роки:

• в Бразилії поліцейські здійснювали вбивства, переважно молодих чорношкірих чоловіків;
  • в США поліцейські безліч разів застосовували вогнепальну зброю, що призводило до смерті неозброєних людей, переважно афроамериканців.
  • в Бангладеш спецзагони поліції проводять жорсткі поліцейські операції з використанням вогнепальної зброї, які призводять до загибелі безлічі людей.
  • використання сльозогінного газу, гумових куль і інших спеціальних засобів, іноді навіть вогнепальної зброї, під час публічних зібрань, тягнуть за собою численні жертви, в тому числі в Бахрейні, Бурунді, Камбоджі, Греції, Іспанії, Туреччини, Венесуелі та Україні.

Такий стан справ пов’язаний з різними причинами, у тому числі з тим, що національні законодавства суперечать міжнародним зобов’язанням держав у галузі прав людини, недосконалістю внутрішніх регуляторних механізмів, недоліками підготовки та спорядження, відсутністю командного управління і непритягненням до відповідальності поліцейських, які виходять за рамки закону.

Amnesty International закликає уряди використовувати нове «Керівництво», щоб з його допомогою усунути ці недоліки і привести національне законодавство і його здійснення у відповідність з Основними засадами ООН.

«Основні принципи ООН визнають, що за певних обставин поліція може і змушена застосовувати силу для встановлення закону і порядку. Але це має робитися у відповідності з міжнародним правом в галузі прав людини та в жодному випадку не може розглядатися як “ліцензія на вбивство” або як надання імунітету співробітникам поліції: ніхто не може бути вище закону, особливо ті, чиїм обов’язком є ​​захист закону», – підкреслила Аня Бьенерт.

Іспанія: надмірне застосування сили національною поліцією та цівільною гвардією у Каталонії
04.10.2017
Референдум у Каталонії: Amnesty International закликає іспанську поліцію утримуватися від надмірного і непропорційного застосування сили
02.10.2017