Amnesty International добивається зустрічі з Олегом Сенцовим в колонії

Amnesty International звернулася до російської влади з проханням організувати зустріч представників правозахисної організації з українським режисером Олегом Сенцовим, який вже більше чотирьох років перебуває в ув’язненні. Він відбуває 20-річний термін в колонії суворого режиму в Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Суд проходив з грубими порушеннями. Уже понад два місяці Олег голодує, при цьому його контакти із зовнішнім світом надзвичайно обмежені, а інформація про його стан суперечлива.

«Доля Олега Сенцова привертає величезну міжнародну увагу не тільки через власне обставини його справи, а й через оголошене голодування. Ми також дуже стурбовані його станом. Надходять суперечливі повідомлення  про погіршення його здоров’я. Це викликає величезне занепокоєння», – пише Анна Нейстат, старша директорка Amnesty International з досліджень, у листі до директора Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Геннадія Корнієнка.

За словами Нейстат, «для прояснення ситуації в очах міжнародної спільноти» надзвичайно важливо, щоб російська влада надала можливість зробити незалежний і об’єктивний висновок про стан Сенцова. «Наші експерти, які мають міжнародний досвід у моніторингу та оцінюванні умов утримання та стану ув’язнених, могли б скласти і опублікувати подібний висновок». Вона також наголосила на невідкладності цього питання.

Amnesty International розраховує на якнайшвидшу відповідь керівництва ФСВП на свою пропозицію. Лист надіслали кур’єром на початку цього тижня, проте у відомстві відмовилися обговорювати подробиці і повідомили, що такий лист поки не зареєстровано.

«Наше занепокоєння зростає щодня. Ми вже давно наполягаємо на негайному звільненні Олега Сенцова, бо судовий процес над ним від самого початку був похмурою пародією на правосуддя:  із тортурами над учасниками процесу, відмовою у побаченні з українським консулом, і врешті  жахливою ​​кваліфікацією як «тероризму» приписуваних йому діянь. Наш сьогоднішній заклик дуже простий – терміново допустити наших представників до Олега», – заявила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

13 липня Сенцову виповнюється 42 роки. Це 61-й день його голодування, яке він оголосив з вимогою звільнення «всіх українських політв’язнів, які перебувають на території РФ».