50 успіхів: як мільйони прихильників Amnesty змінили світ у 2015 році

Ви допомагали звільняти журналістів та активістів; змінювати дискримінаційні закони; забезпечувати компенсації жертвам злочинів корпорацій та багато іншого. Оскільки уряди продовжували боротися з інакомисленням і свободою слова, Ваша наполегливість мала вирішальне значення для захисту прав людини.

Запропонований нижче список – це лише короткий виклад деяких з багатьох історій успіху та хороших новин про події, які сталися завдяки роботі кожного з вас в 2015 році. Дякуємо за Вашу підтримку – разом ми стоїмо на захисті людей.

1. Нігерія: Компанія «Shell» виплатила компенсацію за вилив нафти в дельті річки Нігер

У січні після багатьох років тиску від Amnesty та її прихильників, дочірнє підприємство «Shell» в Нігерії оголосило про сплату 55 мільйонів фунтів стерлінгів 15600 фермерам та рибалкам в Бодо, Нігерія, чиї життя зазнали значних негативних змін через два великі розливи нафти від підприємства «Shell» в 2008 і 2009 роках.

1. М’янма: активіст доктор Тун Аун звільнений

Після понад двох років тиску і написання листів від прихильників Amnesty, громадський лідер М’янми доктор Тун Аун був звільнений у січні. Він був ув’язнений терміном на 17 років після спроби заспокоїти натовп під час заворушень у 2012 році. Національна комісія з прав людини М’янми зазначила, що Ваші листи спонукали їх розглянути цей випадок.

1. Сальвадор: Гуадалупе, ув’язнена за викидень, була звільнена

Кармен Васкес Гуадалупе нарешті помилувана і вийшла на свободу з в’язниці в лютому. Вона була ув’язнена терміном на 30 років у 2007-му за сфабрикованим звинуваченням у вбивстві після перенесеного викидня у 18-річному віці. Її підозрювали в здійсненні аборту, що в Сальвадорі повністю заборонено.

1. Гонконг: роботодавця визнано винним у знущаннях

У лютому роботодавець з Гонконгу була визнана винною у жорстоких знущаннях, вчинених проти двох домашніх працівників-мігрантів, Ервіани Салістянінгсіх і Тутік Лестарі Нінгсіх. Це має стати тривожним дзвінком для влади, котра має зупинити широко розповсюджену експлуатацію десятків тисяч жінок.

1. Мексика: знято звинувачення проти жертви тортур

Останні звинувачення були зняті щодо Клаудії Медіни, жінки з Мексики, яка зазнала тортур і була змушена зробити неправдиве зізнання в 2012 році. Прихильники Amnesty з усього світу вживали заходів на її захист у рамках кампанії щодо припинення тортур.

1. Три країни скасували смертну кару протягом трьох місяців

У січні на Мадагаскарі скасували смертну кару за всі злочини. Фіджі зробила те ж саме в лютому. А в березні південноамериканська держава Сурінам також видалила статті про страти із законодавства.

1. Того: тортури стали злочином

У березні тортури стали злочином у Того. Заяву було зроблено через 26 років після того, як перша країна Західної Африки підписала Конвенцію ООН проти катувань.

1. Мексика: жертву тортур звільнено

У Мексиці нарешті звільнили Альфонсо Мартіна дель Кампо Додда, який провів 23 роки у в’язниці, за зізнання, зроблене під тортурами. Amnesty висвітлює багато випадків, коли судді продовжують спиратись на свідчення, отримані за допомогою тортур.

1. Джоан Баез і Ай Вейвей стали послами совісті Amnesty

У березні легендарна виконавиця народних пісень Джоан Баез і всесвітньо відомий художник Ай Вейвей, які є ідейними активістами, отримали нагороду «Посол совісті» у 2015 році. Нагорода вручається тим, хто продемонстрував виняткову ініціативність у боротьбі за права людини.

1. Індія: активісти, ув’язнені за зберігання «маоїстської» літератури, звільнені

Захисники прав людини Джейсон К. Купер та Тушар Нірмал Сараті, які були заарештовані за зберігання «про-маоїстських» матеріалів у своїх домівках, були звільнені під заставу в березні. Тисячі людей в Індії підтримали кампанію Amnesty International щодо їх звільнення.

1. Азербайджан: двоє в’язнів совісті звільнені

Башир Сулейманлі та Орхан Ейюбзаде, обоє відверті критики президента Азербайджану Ільхама Алієва, були випущені в березні в рамках президентської амністії. Amnesty проводила кампанію за звільнення їх та ще 20 інших в’язнів совісті.

1. Філіппіни: ми добилися, щоб справа Джеррімі, який зазнав тортур, була розслідувана

Поліція Філіппін оголосила, що листи, відправлені в «правозахисні організації», спонукали розслідувати тортури Джеррімі Корре, якого били електрострумом, кулаками та погрожували вбити. Тисячі прихильників Amnesty підтримували Джеррімі протягом кампанії «Марафон листів» у 2014 році.

1. Індія: перемога свободи слова

У березні Верховний суд Індії скасував закон про свободу висловлювання думок в Інтернеті, який використовувався для судового переслідування багатьох людей, у тому числі активістів та критиків уряду. Рішення було переломним у перемозі свободи вираження думок в Індії.

1. Норвегія: історичний прорив з прав трансгендерів

У квітні уряд Норвегії заявив, що буде змінювати закон на користь людей, які хочуть змінити юридичну стать. Цьому передувала наша кампанія, яка проводилася на підтримку Джона Жанетт Солстад Ремо, трансгендерної жінки, котра була не в змозі юридично змінити стать без обов’язкового медичного лікування.

1. Китай: ми проводили кампанію #FreeTheFive

Китайська влада звільнила п’ятьох активісток за права жінок під заставу 13 квітня, після всесвітньої кампанії на їхню підтримку. Вей Тінгтінг, Ван Мен, Ву Ронгронг, Лі Тінгтінг та Женг Чуран були заарештовані за те, що вони планували відзначити Міжнародний жіночий день, розпочавши кампанію проти сексуальних домагань.

#FreeTheFive. © Amnesty International

1. Камбоджа: десять жінок-правозахисниць вийшли на свободу

Десять правозахисниць у сфері житлового права в Камбоджі звільнені й отримали королівське помилування в квітні. Дев’ять жінок належть до спільноти Буенг Как Лейк, 3500 сімей якої були виселені з серпня 2008 року.

1. Китай: смертний вирок Лі Янь замінено позбавленням волі

У квітні китайська влада замінила смертний вирок для Лі Янь, яка вбила чоловіка після того, як зазнавала протягом багатьох місяців жорстокого домашнього насильства. Очікується, що смертний вирок буде зменшено до тюремного ув’язнення після двох років гарної поведінки.

Li Yan. © Amnesty International

1. США: поворот подій проти масового спостереження

Масове спостереження уряду США за засобами зв’язку отримало серйозний удар 7 травня, коли апеляційний суд постановив, що збирання Службою національної безпеки телефонних записів є незаконним. Понад 100000 людей підписали нашу петицію кампанії #UnfollowMe, яка забороняє масове спостереження з боку уряду.

1. США: Омар Хадр звільнений

У травні Омар Хадр був звільнений, після 12 років перебування у в’язниці, більшість часу в горезвісній Гуантанамо. В 2002 році, коли Омару було всього 15 років, американські війська захопили його в Афганістані. Активісти Amnesty по всьому світу агітували за його звільнення.

1. ОАЕ: троє сестер звільнені з таємного утримання під вартою

Після всебічного протесту соціальних медіа трьох сестер, Асму, Маріам і Алісію аль-Саваді, було звільнено з-під секретної варти 15 травня. Після повідомлень в Інтернеті про несправедливий суд над їхнім братом, сестри були допитані поліцією Об’єднаних Арабських Еміратів у лютому і зникли на три місяці.

1. Ірландія: Ірландія погодилася на повну рівність шлюбів

У травні Ірландія стала першою країною в світі, яка ввела повну рівність для цивільних шлюбів шляхом всенародного голосування. «Це рішення є повідомленням для представників ЛГБТ-спільнот в усьому світі, що вони, їхні стосунки та сім’ї мають значення», – зазначив виконавчий директор Amnesty Ірландії Колм О’Горман.

1. Нігерія: жертву тортур помилували

28 травня нігерієць Мозес Акатугба, який утримувався в камері смертників, був помилуваний після майже 10 років ув’язнення. Його змушували зізнатися в злочині, котрого він, як стверджує Акатугба, не коїв. Понад 800 000 активістів направили листи з вимогою справедливості.

1. США: Чикаго погоджується виплатити компенсації жертвам тортур

Міська рада Чикаго нарешті погодилася виплатити компенсацію особам, які постраждали на расовому ґрунті від рук екс-командувача поліції Чикаго Джона Берджа та детективів під його командуванням. Цьому передувала кампанію, організована прихильниками Amnesty та нашими партнерами.

24. Італія: Італійські роми одержали визначну перемогу

Італійський суд у травні постановив, що виселення сімей ромів до відокремленого табору за Римом є незаконним. Це визначне рішення супроводжувалося багаторічними кампаніями Amnesty проти насильницького переселення італійських ромів, їх сегрегації та дискримінації.

Campaigning for Roma rights. © Amnesty International

25. США: право рівності у шлюбі

У липні Верховний суд США прийняв історичне рішення, надавши офіційний дозвіл одружуватися одностатевим парам. “Це радісний день не лише для люблячих одностатевих пар, але також і для всіх, хто вірить у рівність прав людини для всіх” – заявив Стівен Хокінс, виконавчий директор Amnesty International у США.

26. Свазіленд: два в’язні совісті вийшли на свободу

Редактор журналу Бхекітхемба Мухубу та юрист з прав людини Тулані Масеко були звільнені у червні після 15 місяців ув’язнення у Свазіленді. Їх було обвинувачено в опублікуванні статей, які ставили під сумнів незалежність суддів.

27. Чад: звільнення активістів

У липні, активіст із захисту земель Джерелар Мянкьоль був звільнений із в’язниці у Чаді після зняття з нього усіх обвинувачень. Апеляційний суд скасував раніше винесений вирок, яким його було визнано винним у неповазі до суду після того, як на місцевому радіо він спитав про повноваження представників суду.

28. М’янма: звільнено в’язнів совісті

Принаймні 11 в’язнів совісті, серед яких були журналісти, мирні протестувальники та громадські лідери з мусульманської меншості, було звільнено шляхом масової амністії у М’янмі. Amnesty закликає владу звільнити мирних протестувальників, які і досі лишаються за ґратами.

29. Сирія: захисник прав людини Мазен Дарвіш звільнений

Мазен Дарвіш, активіст руху за права людини, який був ув’язнений за сфабрикованою справою щодо його причетності до терористичних актів у Сирії, був звільнений у серпні після трьох з половиною років ув’язнення. Він є директором Сирійського центру свободи слова та думки, головною метою якого є фіксування порушень прав людини у Сирії.

30. Судан: звільнено двох пасторів

Два південно-суданські пастори – Реверенд Ят Майкл та Реверенд Пітер Йєн – були звільнені 5 серпня після тривалого ув’язнення після служби в Хартумі, Судан. Припускається, що пасторів було затримано через релігійне переслідування.

31. Таїланд: виправдання журналістів

Два журналісти, які опинилися учасниками судового процесу за відтворення фрагментів статті про торгівлю людьми, були виправдані у вересні. Редактор Алан Морісон та репортер Чутіма Сідасатіан були визнані невинними по звинуваченнях за наклеп та порушення положень законодавства щодо комп’ютерної безпеки.

Chutima Sidasathian and Alan Morison. © AFP/Getty Images

32. Єгипет: персонал Al Jazeera звільнено

Журналісти Al Jazeera Мохамед Фамі та Бахер Мохамед були звільнені у вересні за декретом президента, яким було надано помилування 100 людям в Єгипті. Їх було обвинувачено у “розповсюдженні неправдивих новин” разом з їхнім колегою Пітером Гресте, якого було заарештовано у 2013.

33. Європа: “ми всі проголосили дружній режим щодо біженців”

Від Греції до Німеччини, волонтери приєдналися до акцій допомоги новоприбулим біженцям та мігрантам, надаючи їм харчі, одяг та медичне обслуговування, тим самим вказавши на суттєві прогалини у політиці ЄС у сфері надання притулку, у той час як європейські лідери продовжували шукати шляхи вирішення цієї проблеми.

#RefugeesWelcome. © Amnesty International

34. Кенія: виселеним громадам пообіцяли компенсацію

Гарні новини для представників двох громад, які опинилися під загрозою внаслідок розширення дороги у графстві Момбаса, Кенія. Керівництво автодоріг визнало неправильним рішення щодо виселення більше 100 людей з їхніх домівок і пообіцяло надати компенсацію та удосконалити план відселення.

35. ПАР: краще медичне обслуговування жінок у Мкхондо

Жінки та дівчата у Мкхондо віднині мають більший доступ до медицини для вагітних. Одна клініка збільшила своє обслуговування з двох до семи днів на тиждень, знизивши тим самим великі періоди очікування. Представники влади також відвідали клініку для оцінки та моніторингу ситуації.

36. В’єтнам: блогера Та Фонг Тана звільнено

В’єтнамський блогер та поборник свободи слова Та Фонг Тан була звільнений у вересні після відбування чотирьох років зі свого десятирічного ув’язнення. Вона була засуджена за “розповсюдження пропаганди” проти держави.

37. Куба: звільнення творця графіті

Художник графіті та в’язень совісті Даніло Малдонадо Мачадо був звільнений з в’язниці у Гавані у жовтні цього року. Його протримали за ґратами близько року після того, як він намалював “Рауля” та “Фіделя” на спинах двох свиней. Ми сподіваємося, що це звільнення буде провісником нового підходу до свободи думки у країні.

38. Шрі Ланка: поворотний етап для жертв війни

Визначним рішенням, прийнятим Радою ООН з прав людини, жертвам збройного конфлікту у Шрі-Ланці було запропоновано перспективу отримання правосуддя. У рішенні визнаються жахливі злочини, вчинені обома сторонами.

39. Єгипет: 17 свідків виправдані

Апеляційний суд виправдав поборницю прав жінок Аззу Соліман та 16 інших людей, які стали свідками вбивства активіста і поета Шаімаа аль-Сабагха. Неправдиві обвинувачення були висунуті проти них після того, як вони дали свідчення проти сил безпеки. Азза Соліман подякувала Amnesty за підтримку і солідарність.

40. Судан: підлітку скасували обвинувальний вирок

Апеляційний суд Судану скасував рішення щодо підлітка на ім’я Фердоус Аль Тоум, якого було визнано винним за використання “непристойного вбрання” і засуджено до 20 ударів батогом та штрафу розміром 500 суданським фунтів. Ми віримо, що такий результат було досягнуто завдяки вашій активності та міжнародному тиску.

41. США: Шейкер Аамер звільнений з Гуатанамо

Шейкер Аамер звільнений з-під варти у Гуатанамо Бей після його тримання там без висунення обвинувачень та судового процесу протягом 13 років. Він був одним із перших, кого було відправлено до цієї в’язниці, і останнім громадянином Об’єднаного Королівства, який туди потрапив. Послідовники Amnesty домагалися його звільнення протягом 10 років.

42. Китай: в’язень совісті возз’єдналась зі своєю родиною

У жовтні колишній в’язень совісті Чен Женпінг возз’єдналась зі своєю родиною у Фінляндії. Її було звільнено з китайської в’язниці в березні, однак її переслідували та тримали під жорстким наглядом до її прибуття в Хельсінкі. Вона відбувала покарання протягом 8 років з серпня 2008 за практикування фалуньгун, забороненої у Китаї духовної практики.

43. Афганістан: активісти врятовані від Талібану

У жовтні ми працювали з місцевими партнерами щоб евакуювати 40 людей, у тому числі борців за права людини та членів їх сімей, коли Талібан захопив провінцію Кундуз та здійснив вторгнення до двох інших провінцій. Минулого року Amnesty зареєструвала вражаючу кількість нападів на жінок та чоловіків, які виступали за права жінок.

44. Єгипет: звільнення журналіста-борця за права людини

Активіст та журналіст Хоссам Бахгат був звільнений після засудження Amnesty International та міжнародною спільнотою його арешту. Це затримання було ще одним показником того, як в Єгипті продовжуються переслідування незалежних журналістів та громадських активістів.

45. Індонезія: нарешті звільнено активіста Філепа Карму

Активіст Філеп Карма був нарешті звільнений з в’язниці в Індонезії у листопаді. Він був ув’язнений більше десяти років після підняття прапору незалежних папуасів на політичній церемонії у 2004. Послідовники Amnesty довго боролися за звільнення Філепа, у тому числі шляхом надіслання 65000 листів підтримки під час марафону написання листів у 2011.

46. Індія: співак сатиричних пісень звільнений з-під арешту

Співак народних пісень та активіст С. Сівадас, який був заарештований за дві сатиричні пісні, в яких критикував уряд Таміль Наду та прем’єр-міністра, був звільнений під заставу. Більше 13000 людей в Індії підтримали кампанію Amnesty щодо його звільнення.

47. Мексика: двох жертв тортур звільнено

Двоє жертв тортур і північній Мексиці були звільнені практично одночасно у грудні. Водій автобусу та батько чотирьох дітей Адріан Васкез був звільнений лише через три роки після того, як його катувала поліція та його було звинувачено у поставках великих партій наркотиків. Через пару годин було звільнено Крістель Піна, 25-річну мати двох дітей. Протягом двох років вона зазнавала жорстоких побиттів та тортур разом із сексуальним насильством перш ніж погодилася зізнатися у вимаганні.

48. Монголія скасувала смертну кару

У грудні монгольський парламент одним з останніх погодився скасувати смертну кару, що є великою перемогою для країни. Цьому сприяли роки тиску з боку Amnesty та міжнародної спільноти.

Campaigning against death penalty in Mongolia .© Amnesty International Mongolia

49. Азербайджан: звільнено активіста, що бровся за права людини

Лейла Юнус, одна з найбільш знакових активістів у боротьбі за права людини, була звільнена у грудні. Її було засуджено у серпні за “шахрайство” та інші супутні злочини у зв’язку із її роботою у неурядовій організації.

50. М’янма: активіста звільнено

Активіст Тейн Аунг Мінт був звільнений з в’язниці у М’янмі після зменшення терміну ув’язнення. Він відбував довгострокове покарання за участь у двох мирних протестах у м. Мандалай.

Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова
11.08.2017
Росія: рішення про депортацію журналіста до Узбекистану ставить його під загрозу переслідування та катувань
02.08.2017