5 причин ратифікувати Стамбульську конвенцію: блог Оксани Покальчук

Стамбульська конвенція (Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами) – це ключовий міжнародний документ, що дозволить створити умови для запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. Україна стала підписанткою конвенції ще у 2011 році. Ратифікацію документу було заплановано на II-ий квартал 2016 року, проте досі не відбулось конкретних зрушень у цьому напрямку.

Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні

Чому ратифікація Стамбульської конвенції є надзвичайно важливою для українок та українців? Причин є щонайменше п’ять.

По-перше, Стамбульська конвенція зобов’язує уряди країн створити координаційний орган, який має проводити постійний моніторинг випадків всіх форм насильства:  фізичного, сексуального, психологічного або економічного, у тому числі погроз таких дій, примусу або свавільного позбавлення волі. Без огляду на те, чи відбувається це в публічному чи приватному житті.

Так, лише за 2016 рік ми бачимо разючу різницю у статистиці кількості звернень щодо фактів домашнього насильства: до національної поліції надійшло 127 478 звернень, тоді як Міністерство соціальної політики зафіксувало 96 143 звернення. Два державні органи подають різну інформацію, таким чином зменшуючи можливість об`єктивної оцінки масштабу домашнього насильства в Україні. Це також значно сповільнює процес прийняття рішень щодо розв’язання проблеми.

По-друге, конвенція зобов’язує державу займатись не тільки викоріненням, а й недопущенням домашнього насильства. Необхідними є законодавчі рішення, які стимулюватимуть проведення заходів з підвищення обізнаності в питаннях дотримання прав людини та забезпечення гендерної рівності. Наразі в Україні такі заходи втілюються окремими органами влади без взаємної координації, належного висвітлення, а найголовніше – без залучення безпосередньо зацікавлених сторін.

По-третє, вагомим фактором є те, що Стамбульська конвенція зобов’язує державу створити систему комплексної та негайної допомоги жертвам домашнього насильства. Йдеться про створення невідкладних, коротко- і довгострокових спеціалізованих служб підтримки, національної лінії телефону довіри, юридичної підтримки постраждалих тощо.

Наразі в Україні лише у східному регіоні почали діяти спеціальні мобільні бригади соціальних працівників, які надають допомогу потерпілим та працюють з кривдниками. Важливо, що допомога також надається на рівні неурядових та благодійних організацій, проте ця практика досі не є системною і потребує реалізації на державному рівні.

По-четверте, значна увага у тексті конвенції присвячена питанню притягнення винних у вчиненні насильства до відповідальності. У Кримінальному кодексі України немає окремої статті, яка встановлює відповідальність за насильство в родині, наразі діє лише такий інструмент як «захисний припис»: офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Так, особі на термін до 90 діб з дня погодження захисного припису може бути заборонено чинити певну дію по відношенню до жертви насильства в сім’ї, наприклад, розшукувати, відвідувати, вести телефонні переговори з нею тощо. Однак в Україні відсутні механізми контролю виконання «захисного припису».

Натомість Стамбульська конвенція зобов’язує державу гарантувати проведення правоохоронцями належного розслідування на основі свідчень потерпілих та вживати необхідних законодавчих або інших заходів для покарання за вчинення правопорушень.

Наостанок, ратифікація Стамбульської конвенції стане запорукою подальшого реформування законодавства України (в частині боротьби проти домашнього насильства та насильства проти жінок) та свідчитиме про серйозність намірів держави наблизитися до міжнародних стандартів захисту прав людини.

Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні

Матеріал підготовлено в рамках кампанії Стамбульська #КонвенціяУподарунок до Дня закоханих, яку проводять Amnesty International в Україні разом з Центром інформації про права людини.

Чилі частково декриміналізувала аборти
23.08.2017
Пакистан: рішення селищної ради про «зґвалтування помсти» повинне стати поштовхом до негайних реформ
01.08.2017
Прес-конференція щодо ратифікації Стамбульської конвенції, спрямованої на подолання домашнього насильства щодо жінок та дітей.
09.03.2017
Аргентина: Рішення звільнити жінку, ув’язнену після викидню, є позитивним кроком в області прав людини
20.08.2016
Нездорове правосуддя в Аргентині: #FreeBelen