33 правозахисні зрушення, які внесли позитив в 2016 рік

(Або зробили його не таким поганим, як ви гадали)

Здається, всюди писали, що 2016 був жахливим роком. Але завдяки вам ми знайшли й багато позитивних моментів. У цьому році ви допомогли нам звільнити понад 650 осіб – це майже 2 особи кожного дня – від несправедливого ув’язнення. Разом ми допомогли змінити закони в 40 країнах. Ми притягнули до відповідальності міжнародний керівний орган футболу,  і допомогли викрити військових злочинців.

За рік, у якому було так багато невизначеностей, ми знайшли дещо, в чому можемо бути впевненими: простого обурення недостатньо. Змін можна досягти, якщо діяти разом.

Нижче наведено 33 способи, якими ви допомогли змінити життя в цьому році в кожному регіоні світу.

Ваші дії допомогли звільнити понад 650 осіб, серед яких…

1. Альберт Вудфокс, США

Нарешті звільнено в лютому після перебування протягом 43 років і 10 місяців в одиночній камері у в’язниці штату Луїзіана. «Я не можу не підкреслити, наскільки важливо отримувати листи від людей з усього світу», -сказав Альберт. «Це дало мені почуття гідності. Це дало мені сили – переконало мене в тому, що те, що я робив було правильно». Сотні тисяч прихильників закликали до його звільнення під час Марафону написання листів.

1. Мазен Мохаммед Абдулла, Єгипет

Мазен Мохаммед Абдулла, Єгипет

Звільнений з-під варти в лютому. 14-річного хлопчика було зґвалтовано співробітниками служби безпеки задля отримання зізнань. Amnesty International була першою організацією, яка підняла цю історію, викликавши широке висвітлення в ЗМІ, що збентежило уряд Єгипту та підштовхнуло його до звільнення Мазена. «Немає слів, щоби виразити мою вдячність  і подяку Міжнародній Амністії за повернення мого сина», – заявила мати Мазена.

1. Костянтин Бескоровайний, Україна

Звільнений у лютому завдяки тиску з боку прихильників Amnesty International. Ще 12 чоловіків і одна жінка були звільнені  в липні й серпні після інтенсивних захисних заходів від Amnesty International та Human Rights Watch. Всі ув`язнені містилися в таємному ізоляторі в Харкові на півночі країни. Під час зустрічей протягом року ми неодноразово передавали список імен українським чиновникам, що також включав Костянтина та інших. «Дякую за роботу, яку ви робите», – сказав Костянтин. «Я думав, я ніколи не буду вільним».

1. Махмуд Хусейн, Єгипет

Махмуд Хусейн, Єгипет

Звільнений в березні. 20-річний студент провів більше двох років під вартою без суду після арешту у віці 18 років в 2014 за носіння футболки «Нація без тортур». «Я дуже вдячний вам, прихильникам Amnesty International, які розпочали кампанію на мою підтримку», – заявив Махмуд Хусейн. «Це дало мені надію і я відчував, що мене дійсно підтримують, хоча я й був замкнений від людей на кладовищі для живих, я залишався живим в людських думках». 145 000 людей взяли участь у його звільненні під час кампанії Зупинимо тортури.

1. Піо Піо Аунь, Мьянма

Звільнена в квітні. Прихильники Amnesty International з усього світу написали понад 394 000 листів, електронних листів, твітів, та багато іншого під час Марафону написання листів. Її звільнили разом із двадцятьма іншими протестувальниками. «Красно дякую кожному з вас», – написала вона у своєму недавньому листі до прихильників. «Не тільки за участь у кампанії задля мого звільнення, а й за поміч у збереженні нашої надії та віри».

1. Марія Тереза Рівера, Сальвадор

Марія Тереза Рівера, Сальвадор

Звільнено в травні. 33-річна жінка була засуджена до 40 років позбавлення волі  у 2011 році після аборту. Тисячі активістів Amnesty International з усього світу писали від її імені закликаючи уряд Сальвадору зупинити криміналізацію абортів. «Я дуже вдячна кожному чоловіку й жінці, що стежили за моєю ситуацією із запаленою свічкою з надією, що мене відпустять», – писала вона пізніше.

1. Хосе Маркос Мавунго, Ангола

Звільнений у травні. Його було засуджено за «бунт», організований під час мирної демонстрації.

1. Хадіджа Ісмайлова, Азербайджан

Хадіджа Ісмайлова, Азербайджан

Звільнена в травні. Верховний суд замінив 7,5-річний вирок позбавлення волі журналістки на умовний трирічний вирок після подання апеляції. Раніше у березні ще 11 осіб, у тому числі й відомі журналісти, були звільнені після двох років широкого лобіювання та агітації, підтримуваних вами.

1. Єсенія Арменто, Мексика

Звільнена з в’язниці в червні. Затримана 10 липня 2012 року, вона була побита, майже придушена, зґвалтована протягом 15 годин до тих пір поки не була змушена «зізнатись» у вбивстві свого чоловіка. Прихильники Amnesty International взяли участь в 300 000 акціях, в тому числі й в Марафоні написання листів та кампанії Зупинимо тортури на підтримку Єсенія Арменто. «Коли я отримую всі ці листи, що говорять, що я не одна», – каже вона. «Це надає мені сил, і я думаю, це правда, я не одна».

Ільдефонсо Замора Бальдомеро, Мексика

1. 17 ангольських молодіжних активістів, Ангола

Умовно звільнені наприкінці липня після тривалої та інтенсивної агітації за повернення їм свободи. Серед них був Седрік де Карвальо, який був заарештований за участь у читальному клубі, де молодь обговорювала ідеї демократії та свободи. «Я би хотів подякувати Amnesty International», – зазначив він пізніше. «Завдяки вашій підтримці ми більше не у в’язниці».

1. Ільдефонсо Замора Бальдомеро, Мексика

Звільнений 12 серпня. Екологічний активіст і в’язень совісті був несправедливо ув’язнений на дев’ять місяців. «Висловлюю щиру подяку всім прихильникам Amnesty International в світі», – мовив Ільдефонсо. «Мені бракує слів, що виразити мою нескінченну подяку».

Протест за звільнення Белен

1. Белен, Аргентина

Звільнена з досудового ув’язнення в серпні. Понад 120 000 людей з усього світу підписали нашу петицію до місцевих органів влади в липні, закликаючи до її звільнення. 27-річна Белен була засуджена до 8 років позбавлення волі за аборт. Остаточне рішення з її вироку досі не винесене.

1. Фред Баума та Маквамба, Демократична Республіка Конго

Звільнені наприкінці серпня. Надзвичайні 170 000 людей вжили заходів щодо двох молодіжних активістів із Демократичної Республіки Конго під час Марафону написання листів. «Кожен лист, кожне слово зміцнило нас і посилило нашу рішучість в цій довгій, але справедливій боротьбі за свободу та демократію», -зазначив Ів. Десятеро активістів-членів молодіжного руху Луча було також звільнено у 2016 році.

Хома Худфар, Іран/Канада

1. Хома Худфар, Іран/Канада

Звільнена у вересні. Канадсько-іранська громадянка є професором антропології й борцем за права жінок. Десятки тисяч людей у Канаді й за її межами підписали петицію за її свободу.

1. 31 мирних демонстрантів, Гамбія

Звільнені під заставу в грудні. Серед них був лідер опозиції Усайну Дарбо. Amnesty International лобіювала їхнє звільнення, закликаючи наших прихильників висловити свою солідарність із ними.

Ваша підтримка допомогла нам зробити новаторські відкриття, що змінили життя

Діти, затримані на військовому об’єкті в Нігерії, в черзі під час їх церемонії випуску

1. Ірак: 293 осіб звільнено від неправомірного затримання

У травні ми отримали рідкісний доступ до тимчасового центру утримання в провінції Анбар, на заході від Багдаду, в Іраку. Там ми знайшли близько 700 осіб, утримуваних без пред’явлення звинувачення, в жахливих умовах. Вони підозрювалися у зв’язках з Ісламською Державою. Ми поспішно опублікували наші результати дослідження, отримавши широке висвітлення в засобах масової інформації. Це в поєднанні з життєво важливою зустріччю з прем’єр-міністром Іраку призвело до звільнення 293 осіб.

1. Нігерія: 100 осіб переміщено із жахливих умов

11 травня ми висвітили загибель понад 149 осіб  в нігерійському військовому ізоляторі протягом 2016 року. Вірогідно, їхня смерть була спричинена голодом, зневодненням  і хворобами. Серед них було 11 немовлят і дітей віком до шести років. У той час як нігерійські військові публічно заперечували ці факти, приблизно 100 затриманих були звільненні з казарм одразу після публікації нашого звіту.

Ви допомогли притягнути  до відповідальності міжнародний керівний орган футболу  і притягнути до відповідальності військових злочинців

Робітники-мігранти, які працюють на стадіоні Халіфа

1. Міжнародний керівний орган футболу піддається тиску

У березні ми викрили експлуатацію робочих мігрантів на будівництві стадіону для Чемпіонату світу у 2022 році у Катарі. Акції підтримки Amnesty International разом із нашим дослідженням викликали реакцію з боку влади Катару, будівельних компаній та ФІФА (міжнародний керівний орган футболу). Дві компанії повернули паспорти працівникам. Діяльність однієї компанії, пов’язаної з проектами Кубка світу, що опинилася в центрі обвинувачень, була призупинена строком на 6 місяців. Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (яка скористається спортивними знаряддями Катару для свого чемпіонату світу в 2019) навіть не будучи об’єктом доповіді заявила, що розгляне питання, яке ми підняли. ФІФА заявила, що буде створено незалежний комітет із моніторингу умов праці на майданчиках до Чемпіонату світу 2022.

1. Військового злочинця засуджено, Чад

Історична подія для міжнародного правосуддя – колишній президент Хіссен Хабре був засуджений до довічного ув’язнення за злочини проти людяності, воєнні злочини та тортури, скоєні  в Чаді в 1982-1990 рр. Серед інших доказів обвинувачення базується на доповідях Amnesty International, починаючи з 1980-х років, а також на свідченнях експерта, колишнього співробітника Amnesty International.

Ви допомогли врятувати життя

Джина Ахмад Ваді

1. Іранський підліток врятований від смертної кари

Аліреза Таджикі був врятований від страти через повішення, завдяки глобальному протесту, що засуджує неминуче виконання страти. Його повинні були повісити 15 травня 2016, але завдяки лобіюванню співробітників Amnesty International та твіттам активістів #SaveAlireza страту було відкликано. Аліреза досі в небезпеці – ми зараз закликаємо Іран скасувати смертний вирок.

1. Страти відкликані на Мальдівах та в Індонезії

Ваша постійна підтримка кампанії щодо припинення смертної кари в усьому світі дала позитивні результати на Мальдівах та в Індонезії. В липні ви допомогли нам зупинити заплановане відновлення страт на Мальдівах. Прихильники Amnesty International наполегливо агітували за скасування страти 14 осіб в Індонезії, засуджених за наркозлочини після несправедливих судових процесів. Хоча 29 липня 4 осіб було страчено, десятеро інших отримали призупинення виконання покарання, а влада пообіцяла зробити «вичерпне дослідження» їхніх справ. Боротьба за їхній порятунок триває.

1. 10-річній сирійській дівчинці зробили рятувальну операцію

Після міжнародного тиску з боку прихильників Amnesty International важко поранена 10-річна сирійська дівчинка була успішно евакуйована з міста Мадая для термінової операції. Джина Ахмад Ваді отримала поранення в ногу через постріл снайпера з контрольно-пропускного пункту сирійського уряду під час того, як йшла купувати ліки своїй матері.

Ваша підтримка допомогла змінити закони в 40 країнах

Енні Альфред, Малаві

1. Буркіна-Фасо блокує ранні та примусові шлюби

Завдяки вашій підтримці уряд Буркіна-Фасо в лютому пообіцяв викорінити ранні та примусові шлюби. Він прагне підвищити встановлений законом вік вступу в шлюб для дівчат до 18 років і переконатись, що поняття примусового шлюбу чітко визначене в правових книгах. Більш ніж півмільйона з вас підписали нашу петицію під час кампанії “Моє тіло – мої права” та Марафону написання листів.

1. Малаві: новий закон захищає людей з альбінізмом

Понад 225 000 людей підписали нашу петицію із закликом до влади Малаві зупинити вбивства людей з альбінізмом. Завдяки такому міжнародному тиску Малаві змінили два закони, що відтепер допомагають захистити людей з альбінізмом від насильства і вбивства. Тепер будь-хто затриманий з кістками або частинами тіла людей з альбінізмом може потрапити до в’язниці.

Джерриме Корре, Філіппіни

1. Прогрес в обмеженні тортур

Ваші зусилля зупинити тортури призвели до позитивних кроків, здійснених деякими країнами. Гвінея прирівняна тортури до злочину, в той час, як Того підсилила своє законодавство, щоб привести його у відповідність до міжнародного права. Після років агітації прихильниками Amnesty International Канада зобов’язалася запобігти тортурам шляхом ратифікації Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань. Також відбулось історичне рішення щодо застосування тортур поліцією на Філіппінах (що вперше отримало визнання відповідно до  закону проти тортур 2009 року) після трьох років пильної агітації прихильників Amnesty International.

Канада оголошує розслідування зникнень і вбивств корінних жінок

1. Крок уперед для корінних народів Канади

У серпні Канада розпочала національне розслідування зникнень і вбивств корінних жінок та дівчат. Рішенню передувало більше ніж десятиліття лобіювання прихильниками Amnesty International та груп корінних народів в Канаді.

1. Новий закон про зниклих безвісті в Перу

Тисячі людей, що шукають своїх зниклих безвісті рідних і близьких нарешті зможуть дізнатися, що з ними сталося завдяки новому закону. Закон був прийнятий в червні після агітації прихильниками Amnesty International в Перу за тих, хто був викрадений або зник безвісті через діяльність збройних груп під час збройного конфлікту 1980-2000 років.

Активіст Джон Жанетт Солстад Ремо (крайній праворуч) святкує ЛГБТ-прайд в Осло, Норвегія

1. Прогрес для корінних народів Австралії

Історична подія сталася після узгодженої кампанії та публікації нашої доповіді про правосуддя длямолоді корінних народів в штаті Квінсленд, в Австралії. Після п’яти десятиліть несправедливості 17-річні діти не будуть більше утримуватися у дорослій в’язниці або не будуть засуджені як дорослі. Це означає, що діти, а особливо діти корінних народів, які в 22 рази ймовірніше потрапляють до в’язниці, будуть мати більше шансів на реабілітацію.

1. Норвегія та Данія: історичний прорив для прав трансгендерів

У червні Норвегія прийняла новий закон, який дає трансгендерам можливість юридичного визнання їхньої статті за допомогою швидкої, доступної та прозорої процедури. Кардинально це дозволяє людям самостійно визначити свою стать і позбутися низки ганебних процедур, що існували досі в Норвегії, які носять дискримінаційний характер та порушують цілий ряд прав людини. У травні парламент Данії прийняв рішення про припинення класифікації ідентичності трансгендерів як психічних розладів.

Активісти проектують повідомлення як знак протесту на будівлю посольства Саудівської Аравії в Нідерландах

1. Саудівська Аравія: касетні бомби на утриманні

Люди по всьому світі приєдналися до нашої кампанії, щоб висвітити руйнівний вплив британських, американських та бразильських касетних боєприпасів, що використовуються коаліцією на чолі з Саудівською Аравією в Ємені. Тепер США наклали вето на передачу касетних бомб в Саудівську Аравію. У грудні Саудівська Аравія заявила, що припинить використання британських касетних бомб. Ми продовжуємо закликати їх повністю заборонити використання всіх касетних бомб.

1. Все більше країн скасовують смертну кару

Глобальний поштовх до скасування смертної кари продовжує набирати обертів. 12 травня Науру стала 103 державою, що скасувала смертну кару за всі злочини. А в жовтні Гвінея прийняла закон про скасування смертної кари для більшості злочинів.

Масові акції протесту проти запропонованого закону щодо заборони абортів в Польщі

1. Лазівка продажу засобів для тортур закрита

Роки агітації прихильників Amnesty International та Фонду досліджень Омега змусили Європейський Союз ввести більш жорстокі обмеження на продаж і просування обладнання, що використовується для тортур або страт людей. Обмеження є юридично обов’язковими для всіх країн-членів ЄС.

1. Польщажінки розвертають на 180° запропоновану заборону абортів

Жінки та дівчата в безпрецедентній кількості в жовтні заполонили вулиці на знак протесту проти запропонованої заборони на вже й так досить обмежувальний закон щодо абортів в Польщі. Жінки вийшли на протест, щоб висловити свій колективний гнів та тисячі людей, в тому числі й прихильників Amnesty International, виражали свою солідарність. Врешті, уряд відступив – це історична перемога для прав жінок в країні.