Amnesty International Ukraine
ЛИСА ГОРА:
Рік минув після нападу на ромів у Києві – жертви досі не дочекалися справедливості
Українська влада повинна виконати свої обіцянки щодо забезпечення справедливості жертвам нападу на ромський табір у парку Лиса Гора у Києві, яке здійснили члени радикального угруповання в ніч з 20 на 21 квітня минулого року.
«Ми почули чимало заяв і обіцянок від вищих посадових осіб, але що ми маємо рік по тому? Результати роботи українських посадовців протягом останніх 12 місяців далекі від того, що можна назвати ефективним розслідуванням. Вони мало що зробили аби допомогти жертвам цього нахабного злочину на ґрунті ненависті», — заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.
Самі нападники відкрито вихвалялися своїм нападом у Інтернеті. Один з них, член групи, яка відкрито підтримує дискримінацію та насильство, публічно взяв на себе відповідальність за цей вчинок на своїй сторінці в Facebook. Він був заарештований у липні, але пізніше у жовтні 2018-ого року його звільнили за рішенням суду, який вказав на процесуальні порушення з боку поліції. Відтоді прокуратура оскаржила це рішення, але відповідні судові засідання відкладалися шість разів.

Влада не спромоглася встановити особи інших злочинців.

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ:
16 лютого:
«Муніципальна Варта», серед якої були представники радикального угруповання «С14», пришла до ромського табору із вимогою, щоб його мешканці пішли з місця свого проживання.

20 квітня:
Члени радикального угруповання «С14», озброєні ножами і молотками, напали на табір ромів у парку Лиса Гора в Києві, спаливши їхні намети і переслідуючи жителів, серед яких були жінки та діти.

21 квітня:
На своїй сторінці у Facebook член «С14» Сергій Мазур опублікував фотографії спалених ромських наметів, написавши, що вони «поприбирали» у парку (згодом пост був видалений).

24 квітня:
Голова Київської поліції Андрій Крищенко повідомив, що поліція не отримала жодних скарг на насильство в Лисі Горі, і що представники поліції та громадських служб просто спалили сміття.

25 квітня:
Новинний ресурс LB.ua опублікував відео, на якому видно, як молодики у чорному одязі із закритими обличчями женуться за ромами, серед яких багато жінок та дітей, та розпилюють газ.

25 квітня: Голова МВС України Арсен Аваков публічно засудив атаку на Лисій Горі:

Арсен Аваков
Міністр внутрішніх справ України
«Нападати на жінок і дітей, погрожувати їм, травити їх сльозогінним газом, псувати їхнє майно і загалом ставитися до них, як до тварин, через етнічну приналежність – це середньовічне дикунство. Воно не личить сучасній країні, що прагне жити за європейськими стандартами. Нацполіція не ділить громадян за етнічною ознакою, коли пильнує публічний порядок і бореться зі злочинністю. Для нас всі вони суто – або громадяни України, або іноземці, або особи без громадянства. Різні злочини і правопорушення вчиняють представники різних національностей та етнічних груп, і всі вони є рівними перед українським законом. Події у лісопарковій зоні на Лисій горі у Києві 21 квітня будуть розслідувані поліцією, винні будуть встановлені та притягнуті до кримінальної відповідальності».
За даними прес-релізу МВС, поліція розпочала розслідування за статтей 296, частина 2 (хуліганство) та 161, частина 1 (Злочин на ґрунті ненависті).
27 квітня:
Голова МВС Арсен Аваков зробив ще одну заяву про напади на ромів.

23 червня:
Люди у масках, з ножами та іншою зброєю, здійснили рейд на табір ромів у Львові, унаслідок якого один чоловік загинув, ще чотирьох, у тому числі 10-річного хлопчика, було поранено.

1 липня:
Невідомі нападники завдали смертельне ножове поранення 30-річній ромській жінці у Береговому Закарпатської області.

6 липня:

Арсен Аваков зустрівся з послами G7 в Україні. На зустрічі він заявив, що членам неонацистських організацій потрібно заборонити в'їзд до «цивілізованих країн» та пообіцяв «ліквідувати всі ці нацистські об'єднання».

10 липня:
Київська поліція обшукала квартиру Сергія Мазура та зробила його підозрюваним у справі про напад на ромів на Лисій горі.

18 липня:
Суд у Києві призначив Сергію Мазуру запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

7 серпня:
Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід для Мазура на домашній арешт з 22:00 до 6:00 (нічний домашній арешт).

30 жовтня:
Суд зняв звинувачення проти Мазура мотивуючи це порушеннями процедури, допущеними поліцією.

Сторона звинувачення подала на апеляцію, але відтоді судове засідання переносилося 6 разів.

Оксана Покальчук
Директорка Amnesty International Україна
«Напади на ромів в Україні стають все жорстокішими, що призвело до щонайменше двох смертей минулого року. Навіть у тих випадках, коли злочинців встановлили та заарештували, правосуддя не здійснюєьтся. Ті, хто це вчинили, повинні бути притягнуті до відповідальності шляхом справедливого судового розгляду. Всупереч звичній для України практиці, мотив ненависті має стати центральним в процесі судового розгляду, а постраждалі мають отримати гідну компенсацію».
Amnesty International фіксує постійне зростання кількості злочинів на ґрунті ненависті в Україні протягом останніх двох років. Незважаючи на те, що українські посадовці в окремих випадках вирішували цю проблему, зокрема, забезпечуючи ефективний захист останніх двох Маршів рівності у Києві та публічних акцій у різних містах на підтримку прав жінок 8 березня 2019 року, їхні дії непослідовні. Винуватці численних нападів, у тому числі на ромів, ЛГБТІ-активістів, захисниць прав жінок, та інших насолоджувалися майже повною безкарністю.