Україна: Влада повинна здійснити ретельне розслідування після того, як 13 осіб нещодавно звільнили з-під таємного тримання під вартою

З’явилися нові деталі таємного тримання під вартою українською владою після звільнення 13 осіб з управління Служби безпеки України (СБУ) в Харкові, заявили сьогодні Amnesty International та Human Rights Watch.

Звільнення відбулося після того, як Amnesty International та Human Rights Watch викрили практику застосування тортур і таємного тримання під вартою з боку української влади та проросійських сепаратистів під час конфлікту на сході України в спільній доповіді «Тебе не існує: Свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України», опублікованої 21 липня.

На минулому тижні організації направили листа Головному військовому прокурору України з новими деталями практики таємного тримання під вартою в Україні, зокрема докладні свідчення декого зі звільнених, а також дані про п’ятьох осіб, яких досі таємно утримують в управлінні СБУ в Харкові.

«Ґротескна практика таємного тримання під вартою й надалі заперечується українською владою, але доказів більш ніж достатньо. Звільнення 13 осіб – це позитивна зміна, але вона лише підтверджує необхідність припинити ці порушення та провести  розслідування, щоб встановити справедливість для жертв,» – сказав регіональний директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії Джон Дальхізен.

Перед оприлюдненням доповіді представники організацій зустрілися з Головним військовим прокурором України і передали йому список із 16 осіб, які, вочевидь, все ще  перебували під вартою в Харкові. Він пообіцяв особисто проконтролювати розслідування практики таємного тримання під вартою.

Згодом Amnesty International та Human Rights Watch дізналися, що шістьох чоловіків звільнили 25 липня, а ще шістьох чоловіків і одну жінку – 2 серпня. Дванадцятеро звільнених були зі списку 16 осіб, який було передано Головному військовому прокурору. Також стало відомо, що одного в’язня зі списку звільнили в березні 2016 року. Ще трьох затриманих перемістили до таємного місця тримання під вартою у квітні 2016 року, а одного з них звільнили 2 серпня.

Представникам Amnesty International та Human Rights Watch вдалося зв’язатися з сімома нещодавно звільненими таємно затриманими та опитати п’ятьох із них. Їхні справи підтверджують жахливі висновки доповіді «Тебе не існує». Троє колишніх таємно затриманих – Микола Вакарук, Віктор Ашихін та Дмитро Корольов – прагнуть добиватися правосуддя. Інші двоє попросили залишитися анонімними, оскільки бояться дій у відповідь проти них та їхніх сімей.

«Ми закликаємо Київ негайно вжити заходів, щоб забезпечити звільнення тих, кого досі таємно утримують, встановити правосуддя і, що найважливіше, забезпечити безпеку для тих, хто його нині добивається,» – сказав Джон Дальхізен.

Спроби приховати застосування практик таємного тримання під вартою

Інтерв’ю з колишніми полоненими вказують на систематичні та очевидні спроби української влади приховати використання таємного місця тримання під вартою в управлінні СБУ в Харкові.

Віктора Ашихіна було піддано насильницькому зникненню з його дому в Українську 7 грудня 2014 року і звільнено 25 липня 2016 року. Він розповів Amnesty International, що охоронці тричі переміщали його за час 597-денного незаконного тримання під вартою, щоб приховати від незалежних спостерігачів. 10 лютого 2015 року охоронці наказали затриманим зібрати речі, натягнули на їхні голови пластикові пакети та перевели їх з камер на інший поверх будівлі. Вони кілька годин сиділи на підлозі в різних кімнатах, перш ніж повернулися до своїх камер. Вони сказали, що їх камери прибрали та провітрили, щоб приховати будь-які сліди їхнього затримання. Пізніше вони підслухали розмову охоронців про візит “якоїсь офіційної особи ” до управління. Схожі спроби приховати ув’язнених були зроблені 20 квітня та 20 травня 2016 року.

Миколу Вакарука було піддано насильницькому зникненню з його дому в Українську 9 грудня 2014 року і звільнено 25 липня 2016 року. У жовтні 2015 року в нього почалася лихоманка. Його доставили до лікарні №17 в Харкові та зареєстрували під несправжнім іменем Сергій Петрович. Після операції з видалення нирки він провів 10 днів у відділенні інтенсивної терапії і ще 20 днів в післяопераційній реабілітації. Впродовж цього часу Вакарук лежав прикутий наручниками до ліжка під цілодобовою охороною офіцера СБУ.

Після звільнення 25 липня та 2 серпня, охоронці віддали затриманим їхні паспорти та дали їм від 50 до 200 гривень (2-10$) “на транспортні витрати”. Вони відкрито наказали колишнім затриманим мовчати про їхнє таємне тримання під вартою в СБУ та погрожували їм серйозними наслідками, якщо в’язні публічно повідомлять про знущання над ними.

Amnesty International та Human Rights Watch закликають українську владу провести ретельне, незалежне та ефективне розслідування цих випадків і забезпечити захист звільнених.

П’ятеро людей досі знаходяться в таємній тюрмі

Як свідчать опитані Amnesty International та Human Rights Watch особи, принаймні п’ять осіб досі таємно тримають під вартою. Двоє є громадянами Російської Федерації, й ще двоє є українськими громадянами з Харкова. Імовірно, п’ята особа страждає від психічного захворювання, хоча нещодавно звільнені затримані не могли надати додаткові відомості про його особу.

Одним із тих, хто досі перебуває в таємному місці позбавлення волі, є громадянин Росії Володимир Безобразов. Його арештували під час сімейного відпочинку в Кароліно-Бугазі, що в Одеській області, у травні 2014 року. Голова місцевого прикордонного загону почув, як Безобразов у кафе робив коментарі на підтримку проросійських сепаратистів і заарештував його на місці. Після двох днів на базі прикордонної служби в Кароліно-Бугазі, Безобразов “зізнався”, щоб приїхав в Україну, щоб вербувати проросійських бійців-сепаратистів і був негайно звинувачений в посяганні на територіальну цілісность України (стаття 110 Кримінального кодексу). Безобразов відмовився від свого «зізнання» в суді, стверджуючи, що зробив його під тиском.

У березні 2015 року українські посередники обміну полоненими звернулися до адвоката Безобразова та запропонували звільнити Безобразова в обмін на українського бійця, захопленого проросійськими сепаратистами в Луганську, якщо він підтвердить своє “зізнання” в суді. Він погодився, і 6 березня 2015 року Овідіопольський районний суд засудив його до трьох років умовного ув’язнення. Коли Володимир Безобразов залишав будівлю суду, до входу під’їхав мікроавтобус; кілька чоловіків вийшли, затягнули його всередину та поїхали. Відтоді він зник без вісті. Через два місяці, в травні 2015 року, мати Безобразова, Людмила Коробова, дізналася від чоловіка, якого звільнили від таємного тримання в харківському СБУ, що її сина утримують там. З травня 2015 року до серпня 2016 року Коробова отримала один телефонний дзвінок від Безобразова і кілька телефонних дзвінків від звільнених співкамерників, які підтвердили, що його утримують під вартою в управлінні СБУ в Харкові.

«Принцип верховенства закону є дуже слабким в Україні. Українська влада не може сподіватися на відновлення своєї хворої системи кримінального правосуддя, якщо частини її правоохоронних органів беруть участь в такій жахливій практиці, залишаючись повністю безкарними. В інтересах України – вирішити цю проблему, а не заперечувати її,» – сказав Джон Дальхізен.

Десятки тисяч насильницьких зникнень у всьому світі не мають лишатися безкарними
30.08.2017
Близько мільйона біженців з Південного Судану в Уганді покинуті напризволяще
22.08.2017