5 історій успіху Марафону написання листів: як міжнародна солідарність змінює життя людей

10 грудня – День прав людини, що знаменує річницю ухвалення Загальної декларації прав людини у 1948 році. Саме напередодні цієї дати Amnesty International щороку закликає кожного зробити свій маленький внесок у покращення ситуації з правами людини – написати лист на захист тих, хто зазнав кричущого порушення своїх прав. Ми називаємо це Марафоном написання листів.

Чи дійсно листи можуть допомогти?

Один лист – ні. Але тисячі роблять дива! В рамках минулорічного Марафону люди з усього світу написали їх аж 3 245 565! І можемо похвалитися не лише їх кількістю. Ось 5 історій успіху Марафону написання листів, 5 перемог, які ми здобули за кілька останніх років:

1. Врятований від смертної кари

Moses Akatugba After his release. After 10 years in jail, and over 800,000 messages from activists around the world, Moses’ life has been spared. Moses Akatugba, 24, was sentenced to death by hanging by a High Court in Effurun, Delta State, on 12 November 2013, after eight years in prison. He was sixteen years old when he was arrested by the Nigerian army on 27 November 2005. He was accused and tried for armed robbery. Moses was shot in his hand and was beaten with a machete and batons in the head and back by soldiers and police officers at the time of arrest, and later at the Police Station. He told a human rights defender that he was tied and hanged in the interrogation room for several hours. He said the police officers extracted his toe and finger nails with a pair of pliers and forced him to accept and sign two “confessional” statements already written by the police.

Моузес Акатугба з Нігерії чекав на виконання смертного вироку 10 років, до цього його було піддано катуванням та жорстоко побито. У 2014 році сотні тисяч людей написали на його захист і у травні цього року його помилували. «Без тисяч листів, що надсилалися на мою підтримку, я міг би ніколи не вийти на свободу» – передав нам Моузес. «Трьох інших людей було помилувано разом зі мною. Активісти Amnesty International – мої герої. Вони надихнули мене стати активістом також і боротися за права інших».

2. Звільнені «в’язні Болотної»

Vladimir Akimenkov

Герої Марафону написання листів у 2013 році, активісти Володимир Акіменков та Михайло Косенко були звільнені з в’язниці в 2013  і 2014 році відповідно. Їх було затримано і звинувачено в участі у «масових заворушеннях» після свого мирного протесту на Болотній площі в Москві у травні 2012 року. «Я хочу висловити величезну подяку Amnesty International і усім тим, хто надсилав мені листи. Ваші листи вплинули на моє звільнення» – написав нам Володимир Акіменков.

3. Матері дозволили побачення із дочкою

China: Liu Ping

Не в усіх справах успіх буває миттєвим та безумовним. Але навіть найменші зрушення мають велике значення. Китайській активістці Лю Пін, яку ув’язнили за боротьбу з корупцією, було дозволено побачення з дочкою після Марафону написання листів у 2014 році. Її дочка була зворушена діями на підтримку своєї мами і передавала подяку всім, хто брав участь у кампанії по її справі.

4. Вагітні жінки та молоді матері отримали доступ до медичної допомоги

Solidarity messages are delivered to inhabitants of Mkhondo, Mpumalanga

Рівень материнської смертності серед жінок та дівчат муніципалітету Мкхондо у Південній Африці є одним з найвищих в країні, в той час як рівень сексуальної освіти – одним з найнижчих. Після Марафону написання листів у 2014 році відбулося суттєве зрушення в Мкхондо: місцева клініка почала надавати послуги з антенатального догляду частіше. Тепер жінки можуть отримати їх кожного дня, а не як це було раніше лише протягом двох днів.

5. Білоруський правозахисник вийшов на свободу

-QIYajdVfok[1]

Іноді одного Марафону недостатньо. Але це лише привід продовжити тиск на владу. Алесь Беляцький, лауреат премії Вацлава Гавела, провів у в’язниці майже 3 роки за сфабрикованою справою. Він був героєм Марафону у 2012 році, а звільнено його було у 2014. Тим не менше, за всі ці роки він отримав понад 40 тисяч листів підтримки, які допомогли йому не зламатися. «Мене позбавили права на побачення з дружиною, отримання продуктових пакунків та купівлю речей в тюремному магазині» – розповідає Алесь. «Все це було формою тиску на політичних в’язнів. Але величезна кількість листів, які я отримував щодня, додали мені оптимізму і впевненості в тому, що моя позиція була правильною».

Чи станеться диво цього року?

Це залежить від Вас, від Вашої участі! Цього року Ви можете змінити життя людей з Сирії, Узбекистану, Греції та інших країн. Особливе місце в цьогорічному Марафоні посідає справа Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва, громадян України, несправделиво засуджених російським судом.

Відвідайте одну з точок Марафону написання листів у своєму місті або підпишіть лист онлайн на сайті marathon.amnesty.org.ua! Допоможіть нашим цьогорічним героям! Пишіть, наче від цього залежить їхнє життя. Адже насправді це так і є.

Відкрито набір координатор/ок Марафону написання листів 2017!
03.10.2017
4,6 мільйони акцій підтримки на Марафоні написання листів 2016!
02.10.2017
Як писати листи підтримки героям та героїням Марафону?
24.11.2016
М’янма: Лист від… Піо Піо Аунь
13.10.2016
Відкрито набір координаторок і координаторів Марафону написання листів 2016!
05.10.2016